x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS, intoxicatia cu ciuperci!

SOS, intoxicatia cu ciuperci!

07 Iun 2004   •   00:00

Cei care au consumat ciuperci si incep sa se simta rau trebuie sa se prezinte de urgenta la spital, pentru ca viata lor depinde de acest lucru.

STELUTA INDREI
Intoxicatia cu ciuperci este cauzata de toxinele secretate de acestea, denumite micotoxine, care sunt extrem de agresive pentru organism. „In zona noastra geografica se consuma aproximativ 50 din cele peste 3.000 de specii de ciuperci care se cunosc a fi otravitoare, majoritatea intoxicatiilor mortale fiind determinate de ciuperci din genul amanita", afirma medicul de familie Marina Endrjievschi.

Intoxicatia cu ciuperci reprezinta o urgenta medicala pentru ca rapiditatea in stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului pot salva viata bolnavului. De asemenea, aceste intoxicatii trebuie analizate in functie de speciile de ciuperci care le produc. Gravitatea acestor afectiuni accidentale consta si in faptul ca, in general, ciupercile se consuma in familie si atunci se imbolnavesc toti membrii unei acesteia. Uneori intoxicatiile cu ciuperci afecteaza o intreaga colectivitate dintr-o anumita zona.

Ciupercile otravitoare

Toxicitatea depinde de tipul ciupercilor ingerate. Cea mai severa din punct de vedere chimic este intoxicatia cu amanita phaloida (numita popular ciuperca alba sau buretele viperii), care are un procent de mortalitate de 50%-90%. Exista si alte ciuperci otravitoare care pot fi confundate cu cele comestibile precum amanita panthelina (buretele bulbos) sau amanita muscaria (palaria sarpelui). Potrivit dr. Marina Endrjievschi, „toxicitatea este crescuta atunci cand ciupercile sunt consumate crude, deoarece toxinele sunt inactivate de caldura". Insa trebuie retinut ca toxicitatea unor ciuperci nu este eliminata prin fierbere in apa.

Cum le recunoastem

Ciupercile otravitoare ar putea fi recunoscute dupa unele caracteristici. Ciupercile necomestibile cresc in locuri umede, au culoarea albastra, rosie sau verzuie, au suc laptos care-si schimba culoarea in raport cu aerul, piciorul e invaluit de o valva sau are un inel, nu se decojeste palaria, au lamelele negre sau albe.

Simptomele, semnal de alarma

Cu cat simptomele apar mai rapid, cu atat intoxicatia este mai grava. „In aproximativ doua ore de la consum apar greata, varsaturile, diareea, transpiratia excesiva. Dupa 6 ore, pacientul prezinta cefalee, ameteala si agravarea starilor de voma. Dupa 72 de ore apar complicatiile severe hepatice si insuficienta renala. Riscul de mortalitate este foarte crescut in acest interval si dupa aceea", avertizeaza medicul Marina Endrjievschi. Diagnosticul se stabileste dupa un istoric amanuntit relatat de pacient sau apropiatii lui, identificandu-se ciuperca otravitoare daca este posibil. Unele ciuperci au antidot, dar majoritatea nu au. Ciupercile de genul palaria sarpelui dau si simptome neurologice: delir, convulsii, coma. In cazul intoxicatiilor cu amanita phaloida, starile de diaree sunt mai severe, fiind posibile si tulburari cardiace. Exista si unele ciuperci care devin toxice cand sunt consumate in combinatie cu alcool.

TRATAMENT URGENT

Modul in care intoxicatia cu ciuperci va evolua este legat de o serie de factori, precum varsta pacientului, cantitatea de toxine ingerate, masurile luate de pacient si anturaj pana la prezentarea la medic, timpul scurs de la consum pana la instituirea tratamentului. De aceea, cel mai important este ca pacientul sa se prezinte la medic imediat ce au aparut primele simptome. Este obligatoriu ca tratamentul sa fie urmat la spital si sa nu se apeleze la tot felul de leacuri babesti. Copiii fac forme mai grave de intoxicatii cu ciuperci. „Tratamentul consta in aspiratie si spalatura gastrica si sustinerea functiilor vitale (terapie intensiva). In unele cazuri se recurge la hemodializa", precizeaza dr. Marina Endrjievschi.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ciuperci intoxicatia