x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spitalul modular

Spitalul modular

de Andreea Sminchise    |    16 Aug 2007   •   00:00
Spitalul modular

Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti e clădire cu bulină roşie. La un eventual cutremur, cele zece etaje ale unităţii sanitare s-ar putea prăbuşi. Aproape un an au durat demersurile pentru inceperea lucrărilor de consolidare, care au demarat la 1 iulie a.c. Acestea nu pot fi finalizate fără mutarea pacienţilor.Â



Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti e clădire cu bulină roşie. La un eventual cutremur, cele zece etaje ale unităţii sanitare s-ar putea prăbuşi. Aproape un an au durat demersurile pentru inceperea lucrărilor de consolidare, care au demarat la 1 iulie a.c. Acestea nu pot fi finalizate fără mutarea pacienţilor. Â


Directorul spitalului, doctorul Anca Buliman, spune că proiectul de consolidare şi modernizare face parte dintr-un program al Băncii Mondiale de reabilitare a clădirilor cu risc seismic crescut. Costurile lucrărilor sunt de aproximativ 53 de miliarde de lei vechi. "Unica soluţie tehnică propusă de proiectant şi constructor, soluţie care a fost agreată şi de specialiştii Băncii Mondiale, a fost insă ca lucrările de consolidare să se efectueze cu evacuarea pacienţilor."


GATA SĂ IASĂ IN STRADĂ. Consiliul medical de la Spitalul Bagdasar a fost pe punctul de a cere conducerii abandonarea lucrărilor de consolidare. Evacuarea pacienţilor insemna redistribuirea lor in alte spitale, iar personalul unităţii sanitare urma să intre in şomaj tehnic. "Aici se fac cele mai complicate operaţii neurochirurgicale, cele mai grave tumori sunt trimise la noi. Nu-i posibil să inchizi o asemenea unitate sanitară", declară prof. dr Vlad Ciurea, şeful Secţiei de Neurochirurgie I de la Spitalul Bagdasar Arseni.


"E adevărat că au existat multe nemulţumiri. Asta pentru că nu aveam o soluţie pentru evacuarea spitalului. Personalul medical auxiliar a ameninţat chiar că va ieşi in stradă. Deja mulţi dintre profesorii angajaţi la noi işi căutau posturi in alte spitale din Bucureşti", recunoaşte directorul Anca Buliman. "A trebuit să găsim o cale de mijloc, pentru că altfel riscam să pierdem şi finanţarea de la Banca Mondială", mai spune aceasta.


SOLUŢIE DE CRIZĂ. Calea de mijloc se numeşte spital modular de campanie. "Elaborarea tipologiei de spital are la bază o arhitectură de mare actualitate, care se poate preta la evoluţii. Construcţia modulară este flexibilă la orice condiţii de amplasament. Din punct de vedere urbanistic, dar şi constructiv şi organizatoric, se preferă clădiri cu regim mic de inălţime, acest lucru avănd avantajul siguranţei sporite la seism şi o protecţie la incendii mai uşor de realizat", susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Conform Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti, "este vorba despre nişte containere care se asamblează ca un «lego» pe orizontală sau verticală, in funcţie de spaţiul disponibil şi de necesarul de cazare, şi pot fi conectate la toate sursele de energie, apă, gaze şi fluide medicale - obligatorii desfăşurării in condiţii de siguranţă a actului medical. Spitalul modular este o structură ce poate fi montată şi demontată ori de căte ori este necesară in alte locaţii aflate in situaţii similare". In cazul Spitalului Bagdasar Arseni vor fi necesare doar spaţii de cazare pentru pacienţi, spitalul modular urmănd să fie ataşat la clădirea Centrului de Excelenţă in care există infrastructura necesară activităţii unui spital de urgenţă.


Trei ani, căt vor dura lucrările de consolidare, pacienţii vor fi cazaţi in spitalul modular. Directorul unităţii sanitare, dr Anca Buliman, spune că este posibil ca activitatea să fie restrănsă: "Clădirea va fi evacuată progresiv. Acum depinde de ceea ce se va obţine in urma licitaţiei organizate de Ministerul Sănătăţii. Noi vom cere o structură cu un număr căt mai mare de spaţii de cazare". Căt despre cazurile grave, dr Buliman spune că vor fi redirecţionate spre alte unităţi sanitare din Bucureşti.


Se aşteaptă licitaţia pentru achiziţionarea spitalului modular. La ora actuală, firma care se ocupă de lucrările de consolidare a Spitalului Bagdasar lucrează la subsolul clădirii. "In curănd va ajunge la primele etaje şi va fi nevoie să incepem să evacuăm pacienţii. Sper ca pănă atunci să avem construcţia modulară instalată", declară dr Buliman.


Experiment

Ministerul Sănătăţii vrea să mai achiziţioneze un spital modular, pe care il va amplasa la Iaşi. Acesta va funcţiona doar in situaţii de dezastre naturale sau de alt gen. "Spitalul va fi luat in primire de Autoritatea de Sănătate Publică. Va funcţiona la Iaşi, experimental, iar dacă se va dovedi util, asemenea construcţii modulare vor fi achiziţionate pentru fiecare judeţ. Unitatea experimentală este dotată cu servicii medico-chirurgicale performante şi cu cadre foarte bine pregătite, antrenate să acţioneze in condiţii speciale de dezastre, cum ar fi inundaţii, cutremure, atacuri armate, nucleare şi de alt tip. In timp util şi in condiţii speciale se vor putea efectua şi intervenţii chirurgicale. Spitalul are o mobilitate extraordinară şi va putea fi folosit in situaţii extreme şi de celelalte judeţe ale Moldovei, in perioada de experiment. In mod normal, se va afla in stand-by, pregătit permanent de intervenţii. Dar sigur il vom testa de căteva ori cu ocazia unor exerciţii tactice", a declarat dr Mihnea Hurmuzache directorul ASP Iaşi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă spitalul modular