x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Star popcorn comic cheese

Star popcorn comic cheese

de Magda Marincovici    |    23 Noi 2006   •   00:00
Star popcorn comic cheese

Producatorul spune ca popcornul e perfect cand stai in fata ecranului si "savurezi o comedie". Dupa ce ve-ti descoperi ce ascund nevinova-tele floricele de porumb, veti aprecia dumneavoastra daca e comedie sau tragedie "star popcorn".

CE BEM, CE MANCAM - E-URI SI ULEIURI EGETALE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne prezinta eticheta produsului.

Ingrediente: porumb de floricele, uleiuri vegetale, lactoza, pudra de cascaval 2%, sare (clorura de sodiu), lapte praf, zahar (zaharoza), stimulator de aroma: E 621 - glutamat monosodic, E 635 - ribonucleotide de sodiu, pudra de ceapa, coloranti: extract de ardei rosu, E 100 - curcumina, arome naturale si identic naturale (artificiale), maltodextrina din grau si porumb, amidon modificat din porumb, care poate fi E 1414 sau E 1420, E 1422, E 1440 , E 1442, E1450, nu stim care dintre acestea pur si simplu pentru ca producatorul nu precizeaza. La aceste floricele s-a mai adaugat: drojdie, antioxidant: E 300 - acid ascorbic, sare iodata.

Din eticheta nutritionala, mai aflam ca 100 de grame de floricele contin 11,5 grame de proteine, care pot proveni atat din porumb, cat si din cascaval sau din drojdie; 21 de grame de grasimi si 60 de grame de glucide. Densitatea energetica este de 475 Kcal/1992 Kj.

CONCLUZIE. Prof. dr. Mencinicopschi avertizeaza ca "produsul este dezechilibrat nutritional, avand un continut ridicat in grasimi, probabil si hidrogenate, precum si un continut bogat in carbohidrati rapizi, cu indice glicemic ridicat. Motiv pentru care nu este indicat persoanelor supraponderale, obeze, suferinzilor de boli cardiovasculare, de diabet, de boli ale ficatului si rinichilor, celor cu afectiuni digestive.

De asemenea, produsul este contraindicat persoanelor sensibile la unii dintre adivii adaugati, in special la stimulatorii de aroma (E 621, E 635), persoanelor cu afectiuni inflamatorii cronice, cu boli neurodegenerative, copiilor si adolescentilor cu diete dezechilibrate".

ATENTIE!
"Popcorn este contraindicat persoanelor sensibile la unii dintre adivii adaugati, in special la stimulatorii de aroma (E 621, E 635), persoanelor cu afectiuni inflamatorii cronice, cu boli neurodegenerative, copiilor si adolescentilor cu diete dezechilibrate".
Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetari Alimentare

INDEMN RISCANT
Si colac peste pupaza, eticheta produsului mai indeamna si la un stil de viata sedentar, nesanatos. Astfel, esti invitat la a te aseza "comod in fata marelui sau micului ecran" spre a savura delicioasele floricele de porumb. "Savureaza o comedie buna alaturi de un gust de cascaval plin de umor", sustine producatorul. Dar de unde comedie, de unde cascaval si mai ales de unde umor?
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă