x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stilul de viaţă dezechilibrat aduce cancerul

Stilul de viaţă dezechilibrat aduce cancerul

de Magda Marincovici    |    24 Iun 2012   •   17:40
Stilul de viaţă dezechilibrat aduce cancerul

Specialistii participanti la congresul Eurocancer (Paris, 19-21 iunie) au ajuns la concluzia ca pentru a preveni sau amana aparitia cancerului nu exista un aliment miraculos, ci un stil alimentar echilibrat valabil toata viata. In cadrul acestui eveniment, profesorul Philippe Bougnoux, oncolog la CHU Tours, a patronat o masa rotunda cu tema "Nutritie si cancer'.

"Nu este vorba de a manca brocoli sau peste, ci de a respecta recomandarile unei alimentatii echilibrate', spune profesorul Bougnoux. In acest sens, reputatul oncolog francez exemplifica: melcii sunt citati in toate studiile ca fiind excelenti deoarece ne protejeaza de cancer. Cu conditia ca melcii sa provina din insula Creta, deoarece testati si se stie sigur ca sunt bogati in componente nutrivitive protectoare. Nu acelasi lucru se poate spune despre melcii proveniti din Polonia, recent intrati pe pietele din Franta. Aceeasi pozitie este luata si in privinta pestelui: cel de crescatorie pierde mult din cantitatea de acizi gras polinesaturati, ce fac o bariera in calea cancerului, deoarece ei nu mai au acces la fitoplancton (plante marine), care reprezinta hrana lor naturala.

Potrivit profesorului Bougnoux, nominalizat intr-un amplu articol publicat in Le Figaro, consacrat alimentatiei si cancerului, "componenta nutritionala, in economia riscului de cancer. reprezinta intre 25% si 40%'. Profesorul oncolog reaminteste ca "nu numai alimentatia induce cancerul, ci si mutatiile genetice'. Rolul alimentatiei in aparitia cancerului face obiectul unor studii ample epidemiologice care inca nu au definitivat mecanismele care explica acest fenomen, dar pot identifica factorii de risc si factorii protectori.

Studiul EPIC, cel mai mare realizat pana acum in Europa, a inclus 500.000 de barbati si femei din 10 tari europene. Studiul a permis identificarea profilurilor alimentare care sporesc riscul cancerului si factorii care ne protejeaza de aceasta boala. La capitolul protectie figureaza exercitiile fizice - ce l putin o jumatate de ora zilnic -, care contribuie la reducerea riscului de cancer de colon si de san; legumele si fructle care ar putea sa tina piept cancerului de stomac si al cavitatii bucale; alaptarea care reduce riscul cancerului mamar. Cat priveste alimentele, studiul indica: baturile alcoolice maresc riscul de cancer digestiv, obezitate, cancer mamar, de endometru, colon, pancareas, san; excesul de mezeluri si carne rosie (peste 500 grame saptamanal) – risc de cancer digestiv, pancreas, san; sarea si alimentele foarte sarate, suplimentele pe baza de beta caroten - cancere digestive.

Profesorul Bougnoux opteaza pentru o alimentatie de tip mediteranean, adica pentru un echilibru intre aportul nutritiv si caloriile consumate, un echilibru energetic, fara suplimente alimentare. Antioxidantii de tipul omega 3 sunt utili daca provin din alimentatie si nu din pastile. De altfel, oncologul francez atrage atentia asupra efectelor nefaste ale acestor antioxidanti administrati in supradoze. Aceste recomandari sunt valabile si in cazul persoanelor care cred ca astfel vor evita sau vor temporiza eventuale recidive.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei