x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stim sA ne batem cu SIDA

Stim sA ne batem cu SIDA

de Florin Condurateanu    |    09 Ian 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Era anul 1990 si eu scriam un reportaj de la Spitalul de Boli Infectioase Colentina despre copiii bolnavi de SIDA, niste necajiti loviti de un destin blestemat, cu sentinta mortii stampilata pe frunte.
Copii cu imunitatea prabusita, multi dintre ei balabanindu-se fara a putea sa-si stapaneasca gesturile, ca niste limbi de clopot mereu impuns de vant. Astazi, doctor Mariana Mardarescu, sefa Departamentului de SIDA la copii din cadrul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals (fost Colentina-Grozovici), spune ca jumatate din acei copii condamnati la moarte din pricina SIDA traiesc.
De altfel, Romania este laudata pe plan mondial ca se afla pe locul intai in privinta numarului mare de upravietuitori care sunt infectati cu SIDA. Programele nationale de lupta impotriva SIDA, masurile de preventie, luarea in evidenta si tratarea purtatorilor de virus HIV au dat rezultate de lauda. Situatia grea din anii 1990 nu mai este la ordinea zilei. Sangele este securizat, analizat si nu mai poate fi cale de trasmisie a SIDA prin transfuzii. Folosirea obligatorie a seringilor de unica folosinta, ca si alte masuri de depistare a virusului si tratamentele moderne aplicate au imputinat caile de transmitere a SIDA.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sida