x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stranutati in batista!

Stranutati in batista!

07 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI

ADRIAN STREINU-CERCEL - Conferentiar doctor

Scaderea mai accentuata a temperaturii din ultimele zile readuce in actualitate problematica infectiilor virale respiratorii. Acestea cel mai adesea se traduc prin aparitia asa-ziselor guturaiuri, angine (amigdalite) si/sau laringite. Formele clinice pe care le imbraca pot fi de la forme clinice simple, necomplicate, pana la forme foarte severe. Si cand spun severe, retineti ca ele pot fi chiar mortale. Infectiile virale respiratorii sunt frecvente in cazul persoanelor cu sistemul imunitar deficitar. Ele se transmit mai ales pe calea aerogena. In cazul complicatiilor se impune de urgenta consultul medicului specialist.

GUTURAIUL este una dintre cele mai frecvente viroze ale tractului respirator si se traduce clinic prin aparitia senzatiei de nas infundat asociat cu voce nazonala (fonfoneala) si secretii nazale apoase. Rata de transmitere este foarte mare si incubatia poate fi foarte scurta. Virusurile responsabile de aparitia guturaiului se transmit pe cale aerogena, stranutul jucand un rol important in mecanismul de raspandire a infectiei. Primul lucru pe il avem de facut atunci cand s-a instalat guturaiul este sa incercam sa ne izolam la domiciliu si sa incepem un tratament. Acesta nu trebuie sa contina antibiotice. Administrarea de antibiotice fara justificare conduce la aparitia unor bacterii rezistente la antibiotice, care pot fi apoi responsabile de suprainfectiile bacteriene – si ca atare a complicatiilor purulente. Trebuie stiut ca antibioticele nu sunt active impotriva virusurilor, ci numai impotriva bacteriilor. Tratamentul trebuie sa contina numai medicamente care sa reduca secretiile apoase si sa scada congestia foselor nazale.

ANGINELE. La randul lor, anginele se caracterizeaza prin aparitia unei senzatii dureroase in gat, la care se poate asocia marirea de volum a ganglionilor de o parte si de alta a gatului. De asemenea, intervine si febra. Daca la acest tablou se asociaza si voce nazonata (fonfoneala), atunci foarte probabil ca vorbim de o angina indusa de un virus. In acest context este total contraindicata administrarea de antibiotice. Daca insa durerea din gat este foarte importanta si amigdalele au o coloratie rosie intensa, atunci trebuie sa ne gandim la o amigdalita streptococica. In aceasta situatie, obligatoriu va trebui sa incercam sa identificam prezenta streptococului in gat prin efectuarea unor culturi, dupa care se impune administrarea de catre medic a unui antibiotic specific. Este important de stiut ca efectuarea culturilor din secretiile din gat trebuie sa fie facute inaintea administrarii antibioticului, pentru ca in caz contrar sansele de a putea izola germenul responsabil de inducerea bolii scad considerabil.

LARINGITELE au o serie de caracteristici comune cum ar fi: aparitia lor adesea in cursul noptiim cu tuse seaca iritativa, febra si pierderea vocii, la care se adauga in scurt timp o serie de semne clinice cunoscute sub numele de "semne de lupta" cum ar fi: batai ale aripilor nasului si tirajul (efortul vadit de a respira). In momentul cand apar aceste semne se poate constata coloratia violacee a buzelor (asa-zisa cianoza) si cresterea frecventei respiratorii. Aparitia unor astfel de situatii reprezinta urgente majore medicale, impunandu-se internare de urgenta cu asistare medicala de urgenta.

STIRI
RISCURI. Cercetatorii de la University College din Londra au ajuns la concluzia ca mersul la serviciu atunci cand esti racit creste de doua ori riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Astfel, cei care vin la munca atunci cand sunt bolnavi si nu vor sa isi ia concediu medical isi fac singuri probleme, in acelasi timp aducand prejudicii companiei. Cercetatorii au avut nevoie de zece ani de studii pentru a ajunge la acest rezultat. Chiar si o raceala minora are o influenta atat de puternica asupra organismului, incat poate provoca atacuri cardiace indiferent daca respectivul fumeaza sau consuma alcool. Autoritatile au pus la indoiala studiile, intrucat autorii lor nu au adus dovezi convingatoare in ceea ce priveste efortul la serviciu, stresul si bolile de inima.

CAFEA. Un studiu realizat in Japonia arata ca persoanele care beau mai mult de o ceasca de cafea pe zi au mai putine sanse de a se imbolnavi de cancer de ficat. Cercetatorii au studiat, in perioada 1984-1997, 61.000 de oameni cu varste de peste 40 de ani, din care 117 au dezvoltat un cancer la ficat. Specialistii de la Universitatea Tohoku din Sendai au ajuns la concluzia ca substanta magica favorabila pentru ficat se gaseste in boabele de cafea.

HARGHITA. Bolnavii din satele harghitene izolate, care au nevoie de ajutorul medicilor de la Ambulanta, sunt transportati cu sania pana la anumite puncte de intalnire stabilite cu medicii, dupa care sunt preluati de Salvari, drumurile din acele zone fiind inzapezite. Seful Serviciului de Ambulanta Harghita, dr. Bahner Istvan, a declarat ca in fiecare iarna se confrunta cu astfel de probleme si ca numai in luna ianuarie au fost inregistrate sase astfel de cazuri.

VIN. Consumul moderat de vin este benefic sanatatii. Studiile au demonstrat ca, prin consumul frecvent a trei-patru pahare cu vin rosu pe zi, mortalitatea este redusa cu 25% pana la 40%. Pentru femei insa, proportia scade la jumatate. Proprietatea cea mai cunoscuta a vinului rosu este efectul antioxidant al polifenolilor continuti de acesta. Studii recente au demonstrat ca un consum moderat de vin la subiectii mai batrani de 65 de ani reduce cu 75% riscurile dementei senile si ale bolii Alzheimer. Nu trebuie totusi sa abuzam, pentru ca, depasind cele trei-patru pahare zilnic, se poate instala alcoolismul.

POLIARTRITA. Un nou studiu confirma legatura dintre poliartrita reumatoida (PR) si bolile de inima. O echipa de cercetatori de la Mayo Clinic (SUA) au descoperit ca PR favorizeaza aparitia unor complicatii cardiace. Astfel, persoanele bolnave de PR prezinta un risc dublu de a suferi acest tip de complicatii. Si alte studii au aratat aceasta asociere, spune doctorul Paulo Nicola, autorul cercetarilor, adaugand ca "noutatea acestui studiu consta in faptul ca pacientii cu PR au fost urmariti de la declansarea bolii pana la aparitia afectiunilor cardiace". PR este o boala autoimuna, in care organismul ataca propriile tesuturi, cauzand puternice dureri inflamatorii si blocarea articulatiilor.

RADIATII. Cercetatorii canadieni au demonstrat ca actiunea episodica a radiatiilor poate influenta favorabil sanatatea. Experimentele au avut drept subiecti soricei, care au trait sub cerul liber in zone izolate. Cobaii au fost supusi de cateva ori unor radiatii mai puternice decat cele naturale. S-a descoperit astfel ca soriceii radiati au trait mai mult, iar sistemul lor imunitar s-a intarit.
×
Subiecte în articol: aparitia sanatatea adultului