x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul şi acneea

Stresul şi acneea

de Magda Colgiu    |    Gina Matei    |    06 Dec 2010   •   17:22
Stresul şi acneea
Sursa foto: /Thinkstock

141304-18-29-sante-9.jpgNe-am obişnuit să vedem acneea pe faţa adoles­cen­ţilor. Iată însă că şi părinţii sunt afectaţi de punc­tele negre de pe faţă. Cauza? Există o legătură strânsă între stres şi acneea la adulţi, dovedită de numeroase studii.
Cercetătorii afirmă că, în perioadele de stres, creşte nivelul de sebum, ceea ce favorizează apariţia acneei. De asemenea, tot stresul irită glandele adrenale, care secretă o cantitate mai mare de hormoni androgeni. Aceşti hormoni sunt responsabili de hipersecreţia glandelor sebacee şi, în consecinţă, de inflamarea pielii.
Tot ca o consecinţă a stresului, scade cu 40% capacitatea sistemului imunitare. Prin urmare, organismul are resurse scăzute de a lupta cu bacteriile şi cu germenii care pot declanşa acneea.
Stresul poate fi la originea punctelor negre chiar şi la persoanele care nu s-au confruntat niciodată cu astfel de pro­bleme. În cazul celor care suferă deja de acnee, stresul poate agrava leziunile şi poate îngreuna procesul de vindecare.

Predispoziţia la acnee
Medicul Afshin Hatami, specialist dermato-venerolog, precizează că orice persoană poate suferi de acnee. Există însă anumiţi factori care, în afară de stres, agravează apariţia acestei boli ce afectează mare parte din populaţie. „Este vorba de factorii genetici, endocrini, de anumite medicamente sau alimente, şi chiar de produse cosmetice. De asemenea, anumite profesii pot predispune la acnee. Astfel, persoanele care lucrează într-un mediu cu temperaturi ridicate, cu hidrocarburi halogenate (pesticide) sau uleiuri minerale pot dezvolta această afecţiune chiar dacă, genetic, nu sunt predispuse”, afirmă medicul CMI. Acnee pot dezvolta şi persoanele care mănâncă lactate, dul­ciuri concentrate şi alimente bogate în iod, dar şi pacienţii care urmează tratamente cu anumite medicamente printre care se numără corticoizii, anticonvulsivantele, antituberculoasele, vitamina B12, unele contraceptive orale etc.

Medicul consultat de Jurnalul de sănătate avertizează că „există chiar produse cosmetice a căror utilizare îndelungată poate induce acneea. Sunt cosmetice care conţin compuşi comedogeni (care favorizează apariţia acneei): creme grase, antiseptice (hexaclorofen), aplicaţii de corticosteroizi”.
Cei care îşi imaginau că soarele are efect benefic trebuie să ştie că nu întotdeauna expunerea la razele solare rezolvă această problemă a tenului. „Sunt două situaţii: uneori, bronzul rezultat în urma expunerii la soare maschează leziunile cu acnee. Alteori, din cauza creşterii secreţiei de sebum, efectul comedogenic sporeşte”. În cazul femeilor, acneea se poate exacerba în perioada premenstruală şi de sarcină.

Tratamente naturiste
Deoarece acneea poate afecta consi­derabil psihicul şi viaţa socială a persoanelor care suferă de această boală de piele, doctorul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, ne recomandă câteva infuzii şi măşti realizate din plante. Rolul acestora este, în principal, acela de a îndepărta excesul de sebum.

Infuzii
Urzica. Într-un litru de apă se adaugă patu linguri de plantă. Infuzie se bea neîndulcită, de-a lungul a trei zile consecutiv.
Măceşul. Doctor Cristina Bălănescu recomandă aplicarea zilnică, pe tenul demachiat, a cataplasmelor cu infuzie de măceşe. Pe lângă faptul că acestea hrănesc pielea cu vitamina C, tenul va beneficia şi de substanţele astringente din pulpa măceşelor. Infuzia se prepară dintr-un litru de apă şi patru linguri cu măceşe.
Gălbenelele. Pentru „a vindeca” tenul de acnee, aplicaţi zilnic, cel puţin o săptămână, comprese cu ceai de gălbenele, iar apoi un unguent cu gălbenele. Specialistul nostru vă asigură că efectele vor fi vizibile. Toate aceste infuzii pot fi folosite şi în uz extern: se spală faţa, curăţată în prealabil.

Trei măşti
1. Ingrediente: o jumătate de cană cu căpşuni, trei linguri cu argilă, o lingură cu iaurt. Mod de preparare: se pisează foarte bine căpşunile până când se obţine o pastă omogenă, apoi se amestecă toate ingredientele.
Mod de folosire: se aplică pe faţă, gât şi decolteu. Se lasă timp de 15 minute să acţioneze, după care se clăteşte cu apă călduţă.
2. Ingrediente: drojdie proaspătă, miere şi tărâţe de grâu.
Mod de preparare: Diluaţi un bob de drojdie în puţină apă fiartă şi răcită, adăugaţi o linguriţă cu mierea şi una de tărâţe până obţineţi o pastă omogenă.
Mod de folosire: se întinde pe piele, iar după 30 de minute se îndepărtează cu apă călduţă.
Recomandare: după ce ştergeţi prin tamponare, masaţi pielea cu o cremă pe bază de propolis sau gălbenele.
3. Ingrediente: miere de albine şi un măr
Mod de preparare: Se dă mărul prin răzătoare, după care se adaugă patru linguriţe cu miere de albine.
Mod de folosire: Pasta obţinută se aplică pe faţă pentru 10-15 minute, după care se îndepărtează cu apă caldă.

Zinc
Numeroa­se studii realizate în Suedia arată că persoanele cu acnee severă au, de obicei, niveluri foarte scăzute de zinc în sânge. Ceea ce provoacă o dereglare a glandelor sebacee. De ce este important zincul? Pentru că stimulează acţiunea vitaminei A, care asigură buna creştere şi dezvoltare a pielii. Zincul se găseşte în alimentele na­turale şi mai puţin în cele procesate industrial. Carnea de vacă, de miel, de porc, alunele, untul de alune sunt depozite importante de zinc.

Anchetă
Dermatologul Florence Poli de la Spitalul Henri Mondor din Paris spune că peste 40% dintre femei sunt afectate de acnee şi numărul adulţilor cu această problemă este în permanentă creştere. Confruntată cu acest fenomen, Florence Poli a coordonat o anchetă derulată pe un eşantion de 4.000 de femei între 25 şi 40 de ani. Rezultatele arată astfel: mai puţin de 17% dintre femei cu acnee dermatologică uşoară şi 24% cu acnee psihologică (formă uşoară, patru-cinci puncte negre), restul de peste 40%, cu acnee medie şi severă, localizată în special pe bărbie.

În privinţa cauzelor, dermatologii încă le mai numesc „misterioase”. La lista cauzelor, recent au mai fost adăugate fondul de ten, consumul de anxiolitice sau de somnifere. „Deşi a crescut calitatea cosmeticelor, totuşi unele dintre acestea favorizează apariţia sau permanentizează acneea. Consumul de anxiolitice (medicamente utilizat în tratamentul anxietăţii şi al diferitelor ei manifestări) este o cauză a acneei. Viaţa din ce în ce mai trepidantă este, de fapt, la originea boom-ului acneei în cazul adulţilor, mai ales al femeilor. Aceeaşi anchetă mai evidenţiază că doar 22% dintre femei fac ceva pentru a scăpa de acnee. Pentru a explica această atitudine, dermatologul Florence Poli avansează câteva ipoteze. La maturitate, acneea nu mai este percepută ca un handicap, ca în adolescenţă, nu influenţează calitatea vieţii şi formele uşoare de acnee pot fi lesne „camuflate”. Dar există un procent important de persoane afectate de acnee decepţionate de tratamentele pe care le-au urmat, tocmai pentru că nu au dat nici un rezultat. De asemenea, sunt persoane la fel de decepţionate din cauza agresitivăţii unor produse recomandate. Totuşi, dermatologii subliniază faptul că îngrijirea acneei este  dificilă şi de durată. Dar numai astfel tenul îşi poate recăpăta sănătatea şi strălucirea.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei