x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul si scarpinatul

Stresul si scarpinatul

de Florin Condurateanu    |    20 Feb 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Conferentiar doctor Olga Simionescu explica unele boli de piele cu componenta psihica. Exista o boala dermatologica aparuta ca o consecinta a unei boli psihice, si ea se numeste tricotilomania.
O stare patologica in care oamenii isi smulg metodic parul din cap. Dupa cum dermatologia inregistreaza si o alta afectiune numita onicotilomania, acea suferinta in urma careia, de exemplu, elevii isi mananca unghiile. In aceste afectiuni, medicul prescrie medicatii usoare: anxiolitice slabe si antidepresive usoare. In categoria acestor boli intra si copiii neglijati, neingrijiti, care au raie, paduchi, nu li s-au facut vaccinurile, au suprainfectii, ca si copiii abuzati sexual.
Conf. dr. Olga Simionescu, de la clinica de dermatologie Colentina, spune ca unele boli dermatologice creeaza un puternic impact emotional. O serie de boli psihice se instaleaza in urma unor boli dermatologice. Bolnavul de psoriazis cu cojile de pe piele se simte respins social. Ceea ce ii va provoca o puternica stare de stres si va complica episoadele manifeste ale psoriazisului. Bolnavii cu dermatita atopica, cei cu mancarimi intense, sunt cotropiti si de un stres puternic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă