x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Autismul la copii, asociat cu problemele psihiatrice ale părinţilor

Studiu - Autismul la copii, asociat cu problemele psihiatrice ale părinţilor

05 Mai 2008   •   00:00

Copiii care au un părinte schizofrenic sau ale căror mame au probleme psihiatrice prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a suferi de autism, potrivit unui studiu publicat în revista Pediatrics.



Copiii care au un părinte schizofrenic sau ale căror mame au probleme psihiatrice prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a suferi de autism, potrivit unui studiu publicat în revista Pediatrics.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, vine în sprijinul teoriei că autismul are o componentă determinată genetic.

"Studiul nostru sugerează că mamele şi taţii diagnosticaţi cu schizofrenie prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a avea un copil bolnav de autism", a declarat Julie Daniels, unul dintre autorii studiului. "Am remarcat, de asemenea, acelaşi lucru la mamele care suferă de depresii grave sau de tulburări de comportament", a mai spus aceasta, adăugînd că asocierea nu este valabilă şi în cazul taţilor cu probleme psihiatrice.

La studiu au participat 1.227 de copii bolnavi de autism, născuţi în perioada 1977 - 2003, în Suedia. Familiile lor au fost comparate cu acelea ale altor 31.000 de copii care nu sufereau de autism.

Autismul este caracterizat prin izolare socială, comportament obsesiv şi repetitiv. Boala afectează grav comportamentul şi capacitatea de exprimare verbală. Numai în Statele Unite, autismul şi o boală înrudită cu aceasta, sindromul Asperger, afectează un copil din 150, potrivit Centrului naţional de control şi prevenire a bolilor.

Nimeni nu ştie din ce cauză apare autismul, însă printre posibilii factori se numără cei de mediu şi cei genetici, dar şi naşterea prematură. Unii specialişti adaugă la această listă şi vaccinurile administrate în copilărie. De asemenea, specialiştii nu ştiu cu exactitate care sunt genele care provoacă apariţia variatelor maladii mintale umane.

"Studii anterioare au arătat că în familiile copiilor autişti există o rată mai mare de cazuri de tulburări psihiatrice decît la populaţia medie", a spus Daniels.

Asocierea dintre autismul la copii şi boala mintală de care poate suferi unul dintre părinţii acestora este mai puternică în cazul schizofreniei, dar mai puţin semnificativă în cazul depresiei sau tulburărilor de personalitate suferite de mamă.

Cercetătorii nu au descoperit o asociere semnificativă între autism şi dependenţa de droguri sau alcool de care ar suferi părinţii.

Specialiştii nu au aflat nici din ce motiv riscul de autism la copil creşte doar dacă mama suferă de tulburări mintale.

"Stabilirea unei asocieri între autism şi alte tulburări mintale constituie subiectul unor anchete ulterioare, care se vor axa asupra factorilor de mediu şi genetici care sunt comuni acestor boli", a spus Daniels.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă autism autismul