x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Bacteria obezitatii

Studiu - Bacteria obezitatii

de Magda Marincovici    |    27 Dec 2006   •   00:00
Studiu - Bacteria obezitatii

Cercetatorii americani au descoperit ca anumite bacterii din tubul digestiv sunt "vinovate" ca unele persoane sunt obeze si altele slabe.

Revista Nature explica de ce ne ingrasam. Cercetatorii americani au descoperit ca anumite bacterii din tubul digestiv sunt "vinovate" ca unele persoane sunt obeze si altele slabe.

Tubul digestiv al omului contine sute de miliarde de bacterii implicate activ in derularea proceselor de digestie. Recent, revista britanica Nature din 21 decembrie publica mai multe articole ale unei echipe de cercetatori americani care sustin ca flora intestinala este cea care regleaza greutatea corpului. Astfel, in intestinul persoanelor obeze si al celor slabe nu ar predomina acelasi tip de bacterii.

Flora intestinala. Cercetatorii americani au reusit sa transforme un cobai cu greutate normala intr-unul obez printr-un transfer de flora intestinala. Totusi, autorii studiului nu exclud importanta aportului caloric din alimentatia cobailor obezi. Astfel, desi cercetatorii sunt convinsi ca structura genetica influenteaza evolutia greutatii individului, totusi ei spun ca nu este un motiv de a ignora pericolul reprezentat de alimentatia dezechilibrata: prea bogata in calorii comparativ cu consumul energetic din ce in ce mai redus.

Flora intestinala contine doua grupe dominante de bacterii: firmicute si bacteroidete. Echipa coordonata de Jeffrey I. Gordon (Wisconsin, SUA) a analizat flora intestinala a 12 persoane obeze si a stabilit ca predominante sunt bacteriile firmicute. Aceste persoane au fost supuse unei diete de slabit si s-a observat ca li s-a modificat flora intestinala: s-au diminuat bacteriile firmicute si au crescut cele bacteroidete. Cercetatorii au mai stabilit ca flora intestinala ar putea influenta cantitatea de calorii retinute din alimente si absorbite de organism.

Calorii. Astfel, persoanele obeze absorb o cantitate mai mare de calorii comparativ cu persoanele normoponderale, tocmai din cauza florei intestinale. Aceste date duc la concluzia ca diferentele modului de retinere a caloriilor ar putea fi explicate prin compozitia florei intestinale. Descoperirile cercetatorilor americani lasa insa unele semne de intrebare privitoare la modul in care flora intestinala "gestioneaza" luarea in greutate. Cu certitudine insa, studiile propun un nou mod de abordare a obezitatii si evident al "tratamentului" acestei boli.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă intestinala flora