x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Boala Alzheimer este diagnosticata foarte tarziu

Studiu - Boala Alzheimer este diagnosticata foarte tarziu

15 Iul 2004   •   00:00

Recent au fost date publicitatii rezultatele unui studiu paneuropean referitor la efectele si implicatiile bolii Alzheimer, realizat de Compania Pfizer.

MAGDA MARINCOVICI

Studiul pune accentul pe diagnosticarea si tratamentul precoce al bolii, precum si pe necesitatea educatiei in legatura cu impactul afectiunii. Studiul "Facing Dementia" a inclus peste 2.500 de persoane. Grupul de repondenti cuprinde pacienti suferind de boala Alzheimer, persoane implicate in asistenta medicala a acestora, medici, factori de decizie din sistemele de sanatate, precum si oameni obisnuiti din Franta, Germania, Italia, Polonia, Spania si Marea Britanie.

REZULTATE. Studiul arata ca atitudinea de negare si teama fata de boala Alzheimer, pe langa incapacitatea de recunoastere a semnelor precoce ale afectiunii contribuie in mod semnificativ la intarzierea consultarii unui medic si stabilirea unui diagnostic. Persoanele implicate in ingrijirea pacientilor de Alzheimer sustin ca, in medie, trec aproximativ doi ani intre momentul aparitiei primelor simptome si momentul stabilirii diagnosticului. Rezultatele studiului evidentiaza ca 82% dintre persoanele implicate in asistenta medicala considera ca majoritatea oamenilor nu ar recunoaste semnele precoce ale bolii Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa. 67% dintre persoanele implicate in ingrijire consulta in primul rand un medic generalist sau medic de familie privind aparitia primelor simptome; in acelasi timp, 70% dintre clinicieni sunt de parere ca aceste categorii de medici ar putea avea dificultati in diagnosticarea bolii Alzheimer in etapele sale timpurii.

OPINII. "Pentru fiecare dintre pacientii cu dementa, cel putin o persoana apropiata trebuie sa faca fata problemelor de natura psihologica, emotionala, sociala si economica ale afectiunii", precizeaza doctor Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer. "Studiul arata ca impactul bolii Alzheimer asupra societatii este atat de adanc si de complex, incat nu ne mai putem permite sa ignoram cu comoditate existenta bolii, asa cum s-a intamplat pana acum."

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alzheimer