x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Bolile copilariei reduc riscul sclerozei

Studiu - Bolile copilariei reduc riscul sclerozei

28 Ian 2005   •   00:00

Intrarea in contact cu agentii patogeni ai bolilor infectioase ale copilariei (rujeola, oreionul, varicela) de care sufera fratii si surorile mai mici ii apara pe fratii mai mari de dezvoltarea in viitor a sclerozei multiple. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetare de la Institutul de studii stiintifice Menzies din Hobart (Australia).


GEORGETA LICSANDRU

IMUNITATE. Fratii mai mici ne intaresc organismul
STUDII. Dupa parerea cercetatorilor, in acest mod, sistemul imunitar al copilului se "antreneaza" si invata sa se opuna acestei afectiuni grave. Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos central, cu evolutie lenta si neregulata, cu efecte variind intre mici neplaceri fizice si invaliditati majore, in aparitia careia sistemul imunitar are un rol important. Australienii au dorit sa verifice ipoteza potrivit careia contactul cu infectiile in primii ani de viata ai copilului scade riscul afectiunilor alergice si autoimunitare (de genul poliartritei reumatoide) la varsta adulta. In acest scop, cercetatorii au comparat fisele medicale a 136 de adulti care sufereau de scleroza multipla si a 272 de persoane care nu sufereau de aceasta afectiune. S-a dovedit ca la cei care aveau frati sau surori mai mici cu cinci ani, riscul sclerozei multiple a fost cu 88% mai mic decat la grupul de control. La cei care aveau frati cu 1-3 ani mai mici, riscul a scazut pana la 43%. Pe langa riscul de a suferi de scleroza multipla s-a micsorat si riscul mononucleozei infectioase (boala provocata de un herpes-virus).

IN CONTRADICTIE. Pe de alta parte insa, cercetatorii suedezi sustin ca bolile alergice suferite la varste mici cresc riscul cancerului la adulti, iar rujeola suferita in copilarie contribuie la marirea riscului leucozelor. Referindu-se la cauzele acestui fapt, cercetatorii aduc in discutie o stimulare de durata a sistemului imunitar de catre alergeni, ceea ce ar conduce la cresterea numarului leucocitelor si a riscului mutatiilor. In acelasi timp, alti specialisti spun ca alergiile, bolile infectioase ale copilariei, dimpotriva, antreneaza sistemul imunitar, invatandu-l sa distruga celulele canceroase.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă riscul