x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Celula care ucide cancerul

Studiu - Celula care ucide cancerul

de Steluta Indrei    |    03 Feb 2006   •   00:00
Studiu - Celula care ucide cancerul

Sunt minuscule, dar capabile sa ucida celule canceroase de cinci ori mai mari decat ele. Este vorba despre un nou tip de celule imunitare care au fost descoperite de o echipa de cercetatori francezi. Ei spera sa puna la punct noi tratamente contra cancerului.

Posibilitatea de a invinge cancerul se afla in propriul nostru sistem imunitar. O echipa de cercetatori francezi a descoperit celulele imunitare care actioneaza direct asupra tesuturilor canceroase. Deocamdata, experientele au fost facute in laborator, pe soareci, dar cercetatorii avanseaza ipoteza conform careia un asemenea fenomen este posibil si la oameni. Studiul a fost publicat pe site-ul publicatiei Nature Medicine si va constitui coperta acestei reviste stiintifice in luna februarie. Cercetarile reprezinta rezultatul colaborarii dintre trei mari institute din Franta: Institutul Gustave Roussy, Universitatea Paris-Sud si Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala, sub coordonarea profesorului Laurence Zitvogel. Oamenii de stiinta au studiat celulele dendritice ale sistemului imunitar, cele care protejeaza organismul de o multime de factori agresori. Ele se numesc dendritice, fiindca au prelungiri externe foarte fine. La soareci, fiind situate in ficat, timus, ganglioni sau in maduva osoasa, celulele dendritice au misiunea de a "invata" limfocitele T sa apere organismul de virusuri, bacterii, paraziti, dar si de eventualele celule tumorale.

LIMFOCITE "EDUCATE". Celulele dendritice captureaza antigenele la nivelul pielii sau al mucoaselor, trec in limfa, apoi se indreapta catre ganglioni, acolo unde se afla limfocitele T, care asteapta sa fie "instruite". Limfocitele pornesc apoi in circulatia sangelui, unde incep "sa patruleze". La cel mai mic semnal de alarma, ele traverseaza peretele venei si pleaca spre tesutul agresat, unde omoara celulele infectioase sau tumorale.

MINUSCULE. Cercetatorii francezi au descoperit insa un nou subtip de celule: minusculele celule dendritice, care nu au mai mult de cinci-sase microni. Ele au fost numite IKDC (prescurtarea denumirii in engleza Interferon producing killer dendritic cell).

De ce sunt atat de pretioase aceste celule? Fiindca reusesc sa ucida direct celulele tumorale, fara a trece prin etapa intermediara a limfocitelor T. "La soarecii atinsi de melanom sau de cancer al colonului, aceste IKDC sunt capabile sa se indrepte preferential spre zona canceroasa, unde se infiltreaza rapid si distrug tumora.

Dupa patru ore de lupta cu voluminoasele celule canceroase, IKDC ies invingatoare", explica prof. Laurence Zitvogel.

TESTE CLINICE
In cazul in care cercetatorii descopera celulele dendritice si la om, aceasta constituie o noua speranta. Identificarea acestor mici celule este foarte dificila, pentru ca numarul lor este redus. Cercetatorii nu se dau batuti si vor demara teste clinice la paciente suferind de cancer ovarian rezistent la chimioterapie si la pacienti cu cancer gastro-intestinal. Acest studiu asupra sistemului imunitar se numara printre prioritatile Institutului Gustave-Roussy si ale Universitatii Paris-Sud.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă celule celulele