x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Gripa aviara, confundata cu SRAS?

Studiu - Gripa aviara, confundata cu SRAS?

de Magda Marincovici    |    23 Iun 2006   •   00:00
Studiu - Gripa aviara, confundata cu SRAS?

Decesul din 2003 al unui cetatean chinez, primul inregistrat cu sindromul respirator acut sever (SRAS), ar fi putut fi provocat in realitate de gripa aviara, releva un studiu efectuat in China.

Manifestarile clinice erau similare celor ale SRAS si decesul a survenit in aceeasi perioada in care au aparut cazuri sporadice de SRAS in sudul Chinei. Mostrele prelevate de la pacient au fost testate pentru identificarea coronavirusului. Si toate testele pentru SRAS au fost negative, se arata in studiu. SRAS a aparut prima oara in 2002, in provincia Guangdong, din sudul Chinei. Boala a ucis aproape 800 de persoane din cele 8.000 despre care se stie ca au fost infectate, pana in 2003.

STUDIU. Expertii in gripa au presupus, la acea data, ca misterioasa SRAS din China este gripa aviara, care a aparut in Hong Kong in 1997, si apoi a disparut. Specialistii se asteptau insa la o reaparitie a bolii, ceea ce s-a si produs, in 2003.

In cazul barbatului chinez, mostrele de tesut erau pozitive la virusul gripei, iar analizele genetice ulterioare au aratat ca era vorba despre H5N1. Virusul este similar din punct de vedere genetic cu virusurile prelevate de la pasari din China in 2004. Cei opt cercetatori chinezi sunt de parere ca virusul care l-a ucis pe pacientul chinez poate fi un hibrid si cred ca descoperirea lor este utila pentru crearea unui vaccin impotriva gripei aviare.

Specialistii sunt convinsi de iminenta unei pandemii provocate de H5N1. "Declansarea unei pandemii de gripa aviara este foarte probabila", a avertizat profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, in cadrul seminarului "Cat de pregatiti suntem pentru a face fata unei pandemii", organizat de cotidianul Adevarul si Roche Romania. In momentul in care virusul inregistreaza mutatii care sa-i pemita transmiterea de la om la om, pandemia este o certitudine. Ea evolueaza in trei etape. Prima este dramatica, intrucat nu poate fi controlata cu un vaccin cu tulpini in circulatie.

ETAPA. Potrivit prof. dr. Adrian Streinu Cercel, in aceasta prima prima etapa, in tara noastra s-ar putea inregistra 4 milioane de imbolnaviri. Tinand seama de rata de atac a virusului, care poate ajunge pana la 50%, este posibil ca, in aceasta etapa a pandemiei, din totalul persoanelor cu gripa aviara, 2 milioane sa-si piarda viata.

La ora actuala, exista un proiect al Ministerului Sanatatii Publice si Bancii Mondiale care vizeaza crearea a 9 centre regionale cu cate 6 paturi fiecare, dotate corespunzator pentru preluarea cazurilor de gripa aviara la om. Definitivarea proiectului si finantarea acestuia sunt posibile la 1 octombrie.

VACCINUL
Directorul Centrului National de Referinta a Gripei, doctorul Viorel Alexandrescu, spune ca Romania poate prepara vaccinul contra gripei aviare. El ar putea fi definitivat in aproximativ patru luni de la declansarea pandemiei. La ora actuala, in lume sunt 15 producatori de vaccin antigripal. Doctorul Viorel Alexandrescu semnaleaza ca principalele mutatii ale virusului aviar au avut loc in 1997 si in 2005, episodul "Indonezia" cu transmitere a virusului la toti membrii unei familii fiind cel mai ingrijorator.
×