x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Memorie scurta cu TV

Studiu - Memorie scurta cu TV

de Magda Marincovici    |    01 Sep 2006   •   00:00
Studiu - Memorie scurta cu TV

Patru pasi pentru o memorie de elefant. Stingeti televizorul, reduceti consumul de alcool, dezlegati cuvinte incrucisate si mancati saptamanal peste. Mesajul vine de la cercetatorii australieni, autori ai unui recent studiu.

Nancy Pachana, cercetator in neuropsihologie la Scoala de Psihologie din cadrul Universitatii din Queensland (Australia), a postat pe net un chestionar, propunand astfel internautilor sa isi testeze capacitatea de memorare. 29.500 de australieni au dat curs acestui test. Ei trebuia sa isi aminteasca o lista de nume si sa descopere diferentele intre diverse fotografii. In paralel, ei au furnizat informatii despre stilul alimentar si obiceiurile lor de viata.

EGALITATE. Rezultatele colectate au fost extrem de interesante. Cercetatorii nu au depistat nici o diferenta intre capacitatea de memorare a femeilor si cea a barbatilor inclusi in ancheta. Ambele grupe de subiecti au obtinut exact acelasi punctaj la fiecare dintre probe. Dar au aparut si diferentele. La capitolul obiceiuri de viata, s-a observat ca privitul la televizor si consumul de alcool reusesc sa diferentieze subiectii. A sta in fata micului ecran mai mult de o ora zilnic, in compania unui pahar de dimensiuni rezonabile de bautura alcoolica, scurteaza memoria.

STRESUL. Nancy Pachana spune ca persoanele care si-au facut un obicei din a dezlega cuvinte incrucisate, din a manca peste sau a citi romane au o memorie mai buna, comparativ cu persoanele din stilul carora lipsesc aceste amanunte. De asemenea, cercetatorii sustin ca depresia, obezitatea, insomnia si stresul sunt principalii dusmani ai capacitatii de memorare. Memoria depinde de starea de sanatate in plan fizic si psihic, spune Nancy Pachana. Televizorul nu este nociv in sine pentru memorie, ci timpul petrecut in fata lui. Si sa nu neglijam ca "privitul" televizorului este o activitate pasiva, comparativ cu cititul, care presupune "mobilizarea" creierului. Dar Nancy Pachana recunoaste ca anumite programe televizate de jocuri si divertisment pot influenta pozitiv activitatea creierului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă