x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SUA - Transplantul de uter

SUA - Transplantul de uter

de Magda Marincovici    |    18 Ian 2007   •   00:00
SUA  -  Transplantul de uter

Pregatiri pentru o interventie chirurgicala de exceptie. Un spital din New York a anuntat ca pana la sfarsitul anului ar putea gazdui un transplant de uter. O premiera medicala care ar permite femeilor care au suferit o histerectomie sa poata naste.

Pregatiri pentru o interventie chirurgicala de exceptie. Un spital din New York a anuntat ca pana la sfarsitul anului ar putea gazdui un transplant de uter. O premiera medicala care ar permite femeilor care au suferit o histerectomie sa poata naste.

Doctorul Giuseppe Del Priore de la New York Downtown Hospital si echipa sa au inceput sa examineze mai multe femei cu uterul deteriorat din cauza cancerului sau din alte cauze, dar totusi isi doresc sa ramana insarcinate. "Dorinta de a avea un copil este foarte puternica la aceste femei. Si noi credem ca le putem ajuta sa-si poata implini dorinta", sustine doctorul Giuseppe Del Priore.

Uterul transplantat provine de la donatoare decedate, ca in cazul celorlalte transplanturi. Totusi, beneficiarele transplantului, dupa ce vor naste, vor fi supuse unei ablatii a uterului transplantat pentru a nu fi nevoite toata viata sa urmeze tratament contra respingerii grefei.

TESTE. Deocamdata, directorul spitalului a tinut sa previna pacientele interesate ca este necesar sa se inarmeze cu rabdare, deoarece nici un transplant de acest tip nu va fi efectuat foarte curand. Mai multi experti sustin ca sunt necesare noi teste, in special pe animale, si numai dupa acestea sa se efectueze transplantul la femeie.

Echipa lui Giuseppe Del Priore a efectuat teste aproximativ sase luni si a concluzionat ca ar exista donatoare. De asemenea, s-a examinat si cererea. "Din punct de vedere tehnic, cred ca proiectul nostru este realizabil", a declarat Giuseppe Del Priore.

RISCURI. In anul 2000, in Arabia Saudita a fost realizat un transplant de uter. Organul provenea de la o donatoare vie, dar primitoarea a fost supusa unei histerectomii trei luni dupa interventie din cauza formarii unui cheag de sange.

Dr. Jeanetta Stega, coresponsabil al proiectului ce se deruleaza la spitalul din New York, este de parere ca riscul cheagului de sange ar putea fi redus prin transplantul mai multor vase de sange si prin administrarea celor mai performante medicamente antireject. Uterul transplantabil trebuie utilizat in primele 12 ore de la decesul donatoarei, ceea ce inseamna ca primitoarea trebuie sa fie pregatita pentru interventie chiar din timpul ablatiei practicate defunctei.
Recomandari
Candidatele potentiale la aceste interventii chirurgicale ar putea fi femei care s-au nascut fara uter, paciente suferinde de endometrioza sau femei care, din cauza cancerului, au ramas fara uter. Insa ar fi necesar ca potentialele beneficiare ale acestui transplant sa urmeze procedura congelarii de embrioni. Apoi, embrionii in prealabil congelati vor fi implantati in noul uter. Si aceasta pentru a preveni eventualele dificultati legate de sterilitate, care ar reduce sansele de succes, a explicat doctorul Giuseppe Del Priore de la New York Downtown Hospital. Medicii le recomanda acestor paciente ca in primele saptamani dupa transplant sa evite raporturile sexuale pentru a reduce riscul infectiilor. Pacientele respective ar urma sa nasca prin cezariana.

×