SUA vrea să finanțeze un vaccin împotriva COVID-19, realizat de compania britanico-suedeză Astra Zeneca. Suma se ridică la 1,2 miliarde de dolari. Autoritățile americane au anunțat deja că vor să comande 300 de milioane de doze dacă tratamentul se va dovedi eficient, transmite Reuters.
Un studiu clinic ar putea fi realizat în SUA, în vara acestui an, pe un eşantion de 30.000 de voluntari.
Alex Azar, secretarul american pentru Sănătate şi Servicii Umane, speră că primele doze cu acest vaccin, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford din Marea Britanie, ar putea deveni disponibile până în luna octombrie, iar întreaga comandă ar putea fi livrată la începutul anului 2021.
Reprezentanţii AstraZeneca au spus însă că vaccinul ar putea să se dovedească ineficient şi aşteaptă rezultatele unui studiu, aflat în fază incipientă, efectuat în sudul Angliei, înainte de a demara etapele finale de testare.
AstraZeneca a încheiat deja un acord pentru 100 de milioane de doze de vaccin către Guvernul Marii Britanii, iar reprezentanţii şi-au exprimat speranţa că livrările ar putea să înceapă în luna septembrie.
Compania britanico-suedeză îşi doreşte să producă un miliard de doze cu potenţialul vaccin în 2020 şi în 2021, dacă testele vor avea succes. Testele vor include şi un studiu pediatric iar AstraZeneca a anunţat că discută şi cu alte organizaţii internaţionale, inclusiv cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru a asigura o furnizare şi distribuire echitabilă a potenţialului vaccin în lumea întreagă.
Alţi producători farmaceutici, precum Pfizer Inc., Johnson & Johnson şi Sanofi se află în diverse stadii de dezvoltare a unor vaccinuri proprii.
Compania americană Inovio Pharmaceuticals a anunţat că vaccinul său experimental a produs anticorpi protectori şi a declanşat reacţii de apărare ale sistemului imunitar în cadrul unor teste realizate pe şoareci şi porcuşori de Guineea.