x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Subdiagnosticata - Nu uitati de Alzheimer!

Subdiagnosticata - Nu uitati de Alzheimer!

de Liana Hainarosie    |    15 Iul 2006   •   00:00

In Romania exista 100.000-200.00 de persoane afectate de boala Alzheimer, dar numai 7.000-8.000, maximum 11.000 de bolnavi sunt inregistrati pe listele spitalelor de specialitate, atrage atentia prof. dr Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer.
In tara noastra, nu exista nici un studiu epidemiologic cu privire la numarul cazurilor de Alzheimer. Cel mai grav este ca bolnavii de Alzheimer sunt diagnosticati in faza moderata sau severa. In diagnosticarea precoce a bolii, familia si medicul de familie au un rol extrem de important, dar de cele mai multe ori simptomele bolii sunt ignorate.
Cel mai precis test de diagnosticare a Alzheimer este cel genetic, care se foloseste in strainatate si care se va folosi si in Romania, dar costurile sunt mari, de 1.000 de euro.
Si tratamentul medicamentos se ridica la preturi destul de mari, de 100-150 de euro/luna. Bolnavii de Alzheimer au nevoie insa si de servicii comunitare, care sa le ofere ingrijire si sa consilieze membrii familiei. In tara noastra nu exista servicii comunitare pentru acesti bolnavi. (Liana Hainarosie)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alzheimer