Ciresele sunt dintre fructele rosii cele mai bogate in zahar si cele mai energetice. 100 de grame de cirese ofera aproximativ 68 de kilocalorii.
MAGDA MARINCOVICI
Trebuie retinut ca varietatile de cirese âacrisoare" sunt mai putin calorice: 100 de grame de cirese din acest soi ofera intre 50 si 55 de kilocalorii.
POTASIU. Aceste fructe reprezinta o sursa importanta de potasiu, stimuland diureza si functioanarea intestinului. In compozitia cireselor mai gasim 15% glucide. Proteinele nu reprezinta decat aproximativ 1% din compozitia acestor fructe, iar lipidele sub 0,5%. Aroma inconfundabila este datorata unor substante complexe: un amestec de uleiuri esentiale si substante volatile. Ciresele mai contin de asemenea cantitati deloc neglijabile de calciu, magneziu, fier, nichel, fluor, iod, cobalt, seleniu.
VITAMINE. 25 de grame de cirese acopera intre 20% si 30% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, 25% din necesarul de provitamina A sau caroten (vitamina indispensabila pentru protejarea pielii si factor anticancerigen). De asemenea, aceeasi cantitate de cirese furnizeaza aproximativ 15% din necesarul de vitamina B9 sau acidul folic, un element foarte important in combaterea anemiei.
Citește pe Antena3.ro
Proprietati antibacteriene
Un studiu realizat la Forsyth Dental Center din Statele Unite arata ca sucul de cirese poate neutraliza in 9 din 10 cazuri activitatea enzimatica implicata in formarea placii dentare. Trebuie mentionat ca piatra dentara constituie un factor de risc major in aparitia cariei dentare. Studiul sustine ca sucul de cirese are un puternic rol antibacterian la nivelul cavitatii bucale. Uleiul extras din samburii cireselor era folosit pentru calmarea durerilor reumatismale, eliminarea calculilor renali. Cele mai vechi informatii despre cirese se refera la savoarea si aspectul lor si dateaza din anii 3000 i.Hr. Dar nu se poate spune cu siguranta de unde este originar acest pom fructifer. Grecii si romanii cunoasteau aceste fructe sub forma lor salbatica.