x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sucuri naturale de fructe si legume

Sucuri naturale de fructe si legume

11 Aug 2004   •   00:00

Protejeaza sanatatea, ajuta la vindecarea unor boli, dau vitalitate. Totul se gaseste intr-un pahar de suc din legume si fructe, la indemana oricui in acest sezon.

MAGDA MARINCOVICI

Sucurile de legume si fructe proaspete sunt gustoase si, totodata, s-au dovedit remedii in unele afectiuni.

LEGUME. Sucul de rosii. Se obtine din rosii proaspete, bine coapte, fiind indicat in reumatism, intoxicatii, prevenirea imbatranirii, anemii, demineralizari.

Sucul de morcov. Este asociat cu suc de telina, rosii si lamaie. Se stie ca morcovul este o sursa importanta de provitamina A si pectine. Sucul de morcov face minuni in cazurile unor tulburari de vedere, in anemie, ulcer gastric, colita, dermatoze.

Sucul de marar. Se poate consuma ca atare sau in combinatie cu alte sucuri. El este un diuretic eficient, combate durerile reumatismale. De asemenea, este indicat femeilor care alapteaza, pentru ca le sporeste secretia de lapte.

Sucul de spanac. Persoanele cu probleme de anemie, aflate in convalescenta, surmenate, stresate ar trebui sa profite de sucul de spanac, combinat cu suc de telina, morcov si tomate. Are gust placut, este usor si este la fel de eficient in cazul copiilor, dar si al varstnicilor.

Sucul de telina. Este antireumatismal, antigutos, antiseptic. Dar in mod special sucul de telina amestecat cu suc de morcovi este un cocteil eficient recomandat persoanelor obosite fizic si psihic.

Sucul de varza. Este ideal pentru persoanele slabite, stresate, in convalescenta, care necesita dezintoxicare. Sucul de varza reface sistemul imunitar si echilibrul de vitamine si minerale din organism.

Sucul de castraveti. Gratie aportului foarte mare de apa, acest suc este optim pentru persoane cu probleme de hidratare. Totodata are actiune depurativa si de dezintoxicare.

FRUCTE. Nutritionistii ne indeamna sa profitam si de bogatia de fructe de sezon, pe care le putem consuma si sub forma de sucuri naturale preparate de noi insine.

Sucul de caise. Se spune ca un pahar de suc de caise este miraculos in cazul persoanelor suferinde de astenie fizica si psihica. Se pare ca la acest suc, ca si la cel de rosii sau morcov, inclusiv culoarea fructelor ajuta la redobandirea vitalitatii.

Sucul de mere si pere. Ambele au efecte pozitive asupra persoanelor cu probleme ale sistemului nervos, reumatice, intestinale. Aceste sucuri au actiune tonica asupra sistemului muscular si sunt recomandate in cazurile de constipatie.

Sucul de afine. In mod special, verificat si prin traditia populara, sucul de afine da rezultate bune in enterita, diaree, dizenterie, colibaciloza, colita.

Sucul de coacaze. Stimuleaza functiile hepatice si calmeaza durerile reumatice.

Sucul de prune. Dintre multiplele virtuti ale acestui suc deosebit de gustos reti-nem ca este diuretic, dezintoxicant, laxativ si reprezinta o solutie in reumatism si astenie.

Sucurile de citrice (lamaie, portocale, grepfruit) fluidizeaza circulatia sangelui, protejeaza arterele, stimuleaza vezicula biliara, cresc imunitatea organismului.

SFATURI

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne reaminteste cateva dintre proprietatile sucurilor naturale si ne face cateva recomandari pentru a profita din plin de acestea. Astfel, sucurile din legume si fructe proaspete se vor bea imediat dupa preparare. Nu este indicata pastrarea timp indelungat la frigider deoarece isi diminueaza foarte mult din proprietatile nutritive. Este preferabil sa fie consumate fara apa minerala sau gheata. Trebuie stiut ca ele pot fi baute la micul dejun, la cina sau pot constitui un supliment de hrana intre mesele principale. Sucurile naturale nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra, ele pregatindu-ne sa facem fata sezonului rece. Sucurile sunt ideale la orice varsta, dar mai ales pentru copii si varstnici.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sucul