x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sunt sau nu nodulii tiroidieni periculosi

Sunt sau nu nodulii tiroidieni periculosi

03 Mai 2004   •   00:00

Nodulii tiroidieni reprezinta o modificare in structura glandei tiroide, de cele mai multe ori fiind formatiuni necanceroase, care se vindeca dupa un tratament corect.

STELUTA INDREI

In Romania, din cauza reliefului se inregistreaza un deficit major de iod. Acest lucru are repercusiuni pentru 30% din populatia tarii, lipsa iodului afectand glanda tiroida. Astfel, compensator apare gusa, care reprezinta tiroida crescuta in volum.

Nu toti oamenii din zonele cu deficit de iod fac gusa. „Cresterea tiroidei este direct proportionala cu aportul de iod, la care se adauga si alti factori gusogeni (alimentatia, poluarea, deficitul proteic)", afirma prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon".

Tipuri

Gusile pot fi uniforme, de consistenta egala, elastica, mobile cu inghitirea. Altele se pot nodulariza cu noduli unici (gusa nodulara) sau noduli multipli (gusa polinodulara). Prof. dr. Constantin Dumitrache precizeaza: „Ca structura, nodulii pot fi chistici sau solizi. Ultimii sunt benigni sau maligni. Cei mai periculosi sunt nodulii unici, acestia determinand cea mai mare frecventa a malignitatii. 8-10% din nodulii unici sunt maligni, plus 5-10% la limita malignitatii". Nodulii chistici nu sunt periculosi.

Tratament

Prof. dr. Constantin Dumitrache spune: „Tratamentul este individualizat in functie de tipul de nodul, de rezultatul punctiei bioptice cu ac subtire, de diferentierea celulara si consta in cura chirurgicala, urmata de radioiovaterapie si bineinteles substitutie hormonala continua".

Investigatii pentru diagnosticarea nodulilor

  • Ecografia tiroidiana este o metoda de vizualizare prin care se determina diferenta dintre nodulii solizi si chisturi.

  • Scintigrafia consta in administrarea de iod radioactiv si observarea modului de asimilare a acestuia de catre tiroida.

  • Tomografia zonei cervicale evidentiaza prezenta nodulilor, consistenta lor si eventualele compresii in zona respectiva.

  • Punctia si examenul anatomopatologic - Institutul „Parhon" este singura unitate medicala care efectueaza acest examen, cu rezultat imediat.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă nodulii