x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Târgu-Mureş: Transplantul de celule stem şi registrul donatorilor

Târgu-Mureş: Transplantul de celule stem şi registrul donatorilor

de Raluca Cret    |    06 Feb 2009   •   00:00
Târgu-Mureş: Transplantul de celule stem şi registrul donatorilor

Rezultatele obţinute în transplantul de celule stem efectuat la Clinica de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu-Mureş sunt similare celor obţinute în Uniunea Europeană.

Este una dintre concluziile celei de-a III-a Conferinţe Internaţionale privind “transplantul de celule stem”, care a avut loc, recent, la Târgu-Mureş. 

Transplantul de celule stem precum şi  noi tratamente în leucemiile cronice şi acute reprezintă principala temă a acestui eveniment medical, onorat cu prezenţa a peste 100 de personalităţi din ţără şi din Uniunea Europeană. Scopul conferinţei a fost dublu. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, prof. dr Constantin Copotoiu, spune că această conferinţă a permis “să arătăm ce am făcut şi a şti la ce nivel am ajuns, iar invitaţii să ne prezinte experienţa lor pentru a şti unde au ajuns ei”. În urmă cu opt ani, medicii mureşeni efectuau primul transplant de măduvă.

BENEFICII
Anul trecut, la Clinica de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu-Mureş au fost efectuate 43 de transplanturi de celule stem, a anunţat prof. dr Benedek Istvan, directorul clinicii. Si tot anul trecut s-au înregistrat 10 transplanturi medulare alogene reuşite, ceea ce permite deschiderea discuţiilor privitoare la integrarea în registrul UE al donatorilor. Beneficiile ar fi imense, pentru că “până acum nu am putut face transplant decât de la rudele bolnavului, dar de multe ori este foarte greu să găseşti un donator în familie, mult mai uşor este să ai acces la un registru internaţional”. De asemenea, prof. dr Benedek Istvan a subliniat necesitatea elaborării registului naţional al donatorilor de celule stem. Deoarece, în prezent, există o listă lungă cu pacienţi care au nevoie de transplant, dar numai 1.000-2.000 de donatori. Participanţii la conferinţa de la Târgu-Mureş au remarcat faptul că transplantul de celule stem efectuat de medicii mureşeni nu diferă cu nimic de cel al colegilor lor din UE. Celulele stem pot fi recoltate chiar de la pacientul bolnav (autotransplant), în cazul în care celulele din măduvă nu sunt afectate de boala de care suferă pacientul. În situaţia în care celulele stem ale bolnavului sunt afectate, se pot recolta de la donatori, de obicei rude ale acestuia. Acest tip de transplant se numeşte alogen. Ambele proceduri se realizează şi în România, începând din anul 2001.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă celule stem