x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Te doare capul? S-ar putea să fie de la dinți

Te doare capul? S-ar putea să fie de la dinți

de Magda Bucur    |    16 Iun 2016   •   20:10
Te doare capul? S-ar putea să fie de la dinți
Sursa foto: didesign021/Getty Images/iStockphoto

Dinții strâmbi nu sunt doar o problemă estetică. Poziția lor poate afecta organismul mai mult decât ne închipuim. De la carii sau gingivite până la dureri de cap sau de stomac, toate pot fi influențate de cât de drepți sunt dinții noștri.

„Aproape jumătate din populație se confruntă cu problema danturii inestetice, adică a dinților strâmbi, înghesuiți sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O altă problemă a dinților este și dantura inegală. În cazul acestor persoane, riscul de a forma placă bacteriană, precum și riscul apariției cariilor sunt mai mari, din cauză că dinții sunt fie strâmbi, fie între ei nu există spații libere, iar periajul este ineficient. Dinții drepți sunt mai ușor de curățat, desigur”, spune dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție la Clinicile Dr. Melnic. Din cauza igienei dentare incorecte, dar și a unor factori externi, cum este fumatul, poate apărea placa dentară, tartrul, pe dinți mult mai ușor. Gingiile se inflamează și pot apărea sângerări în timpul periajului dentar sau sensibi-litate la cald sau la rece. Dinții strâmbi sunt răspunzători de o mușcătură inegală, iar în timp aceasta va duce la dureri constante de cap. Acest lucru se întâmplă din cauză că mușcătura suprasolicită mușchii și articulațiile mandibulei. Tot din cauza mușcăturii inegale, apar problemele de mestecare, care, în timp, conduc la probleme digestive. Alte efecte ale masticației deficitare sunt oboseala muscu-lară, migrene care pot avansa la stadiul cronic, dureri ale feței sau gâtului.

„Avantajul principal al tehnologiei moderne este că pot beneficia de tratamentul ortodontic persoane de orice vârstă, impactul psihologic fiind minor în timpul trata-mentului. Pe piață sunt dispo-nibile diverse feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal (cu brackets), până la cel invizibil care trece neobservat în timpul purtării. Este mult mai bine și mai ieftin să previi problemele cu repercusiuni grave, cum ar fi parodontoza, decât sa le tratezi apoi”, concluzionează dr. Oana Alexandra Omer.

Dinții strâmbi pot fi tratați cu ajutorul unui aparat dentar. Pe lângă problema estetică, se poate rezolva astfel și cea a pronunției incorecte a unor sunete, datorate unei poziții greșite a dinților.

×