x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tendinte - Europa s-a saturat de anorexice

Tendinte - Europa s-a saturat de anorexice

de Magda Marincovici    |    26 Ian 2007   •   00:00
Tendinte - Europa s-a saturat de anorexice

S-ar putea spune ca Europa s-a saturat de anorexice. Moda femeii exagerat de slaba e pe cale de disparitie. Pe podium sunt interzise manechinele scheletice, iar celebrele firme de confectii de dama sunt in curs de lansare a unor noi colectii cu piese vestimentare cu masuri normale.

Importante firme spaniole de moda recalculeaza dimensiunile vestimentatiei distribuite. Motivul: necesitatea adaptarii pieselor vestimentare la conformatia reala a femeilor. Firmele spaniole interesate sa se mentina intre preferintele femeilor isi propun totodata sa scada presiunea constanta din ultimii ani de a impune modelul femeii foarte slabe. Elena Segaldo, ministrul spaniol al Sanatatii, a anuntat ca Institutul National al Consumatorilor "a masurat" 8.500 de femei intre 12 si 70 ani, cu scopul de "a stabili modele standard si de a redefini si normaliza masurile la vestimentatia confectionata". Confectiile cu noile talii ar putea fi lansate in viitoarele 18 luni.

TALIE. Manechinele expuse in vitrine sau cele de pe podium au cel mult talia 38. Dar majoritatea etaleaza talii inumane: 34 sau 36. Iar talia 46 este sanctionata ca "anormala". Guvernul spera ca punerea pe piata si vanzarea confectiilor cu talii realiste va descuraja moda femeii anorexice. Ministrul Elena Segaldo a anuntat de asemenea ca actiunea se va extinde si la vestimentatia masculina.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in cazul multor manechine, indicele masei corporale este sub 18. OMS avertizeaza ca IMC sub 18 se traduce prin malnutritie si abia intre 20-25 e semn de normalitate. IMC se calculeaza astfel: impartiti greutatea corpului exprimata in kilograme la patratul inaltimii, exprimata in metri (de exemplu: 70 kg impartit la 1,65 m la patrat, adica 2,72).

MODA. Pornind de la acest avertisment, organizatorii de prezentari de moda din Marea Britania, Franta, Italia au cerut in mod expres ca pe podium sa nu mai defileze manechine exagerat de slabe. A facut deja inconjurul lumii faptul ca cinci tinere manechine au fost "descalificate" de la prezentarea ultimelor creatii vestimentare de la Madrid tocmai din cauza ca erau prea slabe.

Potrivit specialistilor, top modelele poarta o mare parte din responsabilitatea obsesiei aproape bolnavicioase pentru silueta manifestata de adolescente. Multe adolescente sunt nemultumite de greutatea lor tocmai pentru ca manechinele reprezinta modelul lor de a fi. Un model adesea periculos. Asadar Europa s-a saturat de femei anorexice!
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă