x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapia din vărful degetelor

Terapia din vărful degetelor

05 Iun 2007   •   00:00

Clasic sau cu pietre calde, cu miere sau cu uleiuri volatile, masajul este cea mai simplă metodă de relaxare.

Clasic sau cu pietre calde, cu miere sau cu uleiuri volatile, masajul este cea mai simplă metodă de relaxare.

Viaţa trăită pe "repede inainte" este o realitate a fiecăruia dintre noi: cu toţii avem de respectat deadline-uri, de intreţinut o familie, de crescut copii... Insă după un timp mintea oboseşte, la fel şi corpul, şi incepem să căutăm soluţii simple şi rapide pentru a ne relaxa şi pentru a recăpăta puterea de a o lua in fiecare zi de la capăt.

Terapia prin masaj este o soluţie. Este o combinaţie intre ştiinţă şi artă şi in acelaşi timp o metodă de tratament pentru o gamă variată de afecţiuni cu un imens avantaj: nu are efecte adverse.

Stresul, duşman de clasă

"Sunt stresat!" a devenit o replică frecvent utilizată de femei, de bărbaţi şi chiar de copii şi adolescenţi. Cu toate acestea, foarte puţini dintre noi conştientizează care sunt cu adevărat problemele pe care stresul le pune in ceea ce priveşte sănătatea noastră. Sandu Guinea, asistent balneo-fizioterapie, spune că masajul este soluţia cea mai eficientă, deoarece se adresează fiecărui pacient in parte, şi nu problemei in ansamblu: "Noi nu reacţionăm in acelaşi fel atunci cănd suntem stresaţi, iar diferenţele dintre noi sunt legate de psihicul fiecăruia. Prin manevre speciale de masaj, specialistul masoterapeut acţionează exact asupra zonelor unde se acumulează stresul, pregătind corpul pacientului pentru a face faţă cu succes situaţiilor stresante".

Masajul clasic

Cu pietre calde, cu miere, cu uleiuri volatile sau ciocolată... Sunt numai căteva forme de masaj care ne relaxează. Deşi au apărut o mulţime de masaje, fiecare cu o denumire mai exotică, totuşi cea mai utilizată formă de masaj rămăne cea clasică. "Masajul clasic poate fi efectuat la salonul de masaj, dar şi acasă, deoarece presupune căteva procedee simple: netezirea sau alunecările pe suprafaţa corpului, fricţionările, frămăntarea ţesutului cutanat, baterea sau lovirea uşoară şi ritmică şi mişcările vibratorii aplicate cu palma deschisă", ne explică dr Georgiana Tache, şeful Secţiei de Recuperare Medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Una dintre cele mai vechi tehnici de masaj este presopunctura. Practicată in China, alternativ cu acupunctura şi masajul energetic, incă de acum 5.000 de ani, presopunctura se bazează pe stimularea anumitor puncte speciale, pentru regularizarea şi armonizarea circulaţiei energetice in organism. Tehnicile de masaj sunt de presiune, prin mişcări circulare de tonifiere sau dispersie pe anumite zone exacte. Presopunctura nu are contraindicaţii, ea poate fi aplicată in toată gama de afecţiuni şi boli existente. Această tehnică de masaj poate calma afecţiuni precum spondilozele cervicale, lombosciatica, ameţelile, astenia, bolile digestive, nevralgiile, parezele şi paraliziile, discopatiile, edemele, entorsele, migrenele, durerile articulare sau diferite atrofii musculare, condiţia esenţială fiind efectuarea şedinţelor de către un specialist.

O altă metodă de masaj pentru calmarea durerilor localizate in anumite zone ale corpului este reflexoterapia. Cănd punctele reflexe sunt stimulate, energia proprie a sistemului nervos elimină blocajele apărute. Astfel, prin acţiunea asupra anumitor puncte reflexe, este eliminat stresul, circulaţia sangvină este imbunătăţită şi totodată este stimulat mecanismul de autovindecare al organismului. "Putem apela la masaj, la reflexoterapie şi presopunctură, dar complementar. Trebuie să localizăm cauza durerii şi să excludem cauza medicală. Reflexoterapia este indicată in special pentru indepărtarea problemelor generate de stres, precum depresia. Se poate aplica şi pentru combaterea durerilor in cazul unor boli organice, precum sinuzita, dar după ce pacientul a urmat o medicaţie de cel puţin o săptămănă. Reflexoterapia este indicată in special adolescenţilor care se simt epuizaţi după examene sau inainte de acestea. Prin reflexoterapie, organismul se reface energetic şi se creează o stare de bine", arată Cristina Aramă, specialist in reflexoterapie şi presopunctură şi maestru reiki.

Un masaj... dulce

Dr Ştefan Stăngaciu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie şi acupunctură, de la Neoclinique, ne propune un masaj mai neconvenţional: cu miere de albine. Virtuţile acestei tehnici de masaj au fost recunoscute acum mai bine de 4.000 de ani, găsindu-şi aplicare in medicina tibetană. Cu toate acestea, masajul cu miere se practică de foarte puţin timp in Romănia, iar specialiştii la care puteţi apela sunt foarte puţini. Folosindu-se de principiul conform căruia există o legătură intre zonele reflexogene ale spatelui şi organele interne, tehnica permite absorbirea toxinelor din corp şi eliminarea lor din organism prin pielea spatelui. In acelaşi timp, este imbunătăţită nutriţia ţesuturilor şi a organelor interne. "Lista tuturor afecţiunilor in care masajul cu miere este util ar fi foarte lungă. El este indicat indeosebi in patologia pulmonară (astm bronşic, bronşite, răceli), reumatism, probleme articulare, afecţiuni renale, gastrice, intestinale, hepato-biliare, tulburări menstruale, nervoase, boli dermatologice", ne spune dr Ştefan Stăngaciu. Este contraindicat femeilor insărcinate, persoanelor cu alergie la miere, cu răni deschise, cu furunculoze, tumori cutanate, săngerări interne (ulcer), tensiune ridicată.

"In primă fază se vor elimina toxinele din glandele sebacee şi sudoripare, iar apoi cele din sănge. Repetată o dată la una-două săptămăni, tehnica favorizează o dezintoxicare mai profundă, a organelor la distanţă", explică dr Ştefan Stăngaciu. Se masează in general spatele, mai rar pieptul (fără stomac), braţele şi picioarele. Prin acest tip de masaj sunt activate circulaţia sangvină, limfatică şi nervoasă. Mierea utilizată trebuie să fie lichidă, motiv pentru care cea de salcăm este foarte potrivită.

Relaxare cu pietre calde…

Masajul cu pietre calde, cunoscut şi sub denumirea de terapie geotermală, este unul dintre cele mai apreciate tratamente antistres. Este o procedură relativ nouă in Romănia, dar foarte, foarte veche in lume. Primii care au practicat acest tip de masaj au fost amerindienii, care il foloseau ca metodă de tratare a unor boli. Cu timpul, a fost preluat şi de chinezi. Relaxarea şi intreţinerea corpului erau apreciate din antichitate, iar chinezii erau preocupaţi incă de atunci de "arta ingrijirii trupului".

Revenind in actualitate, acest masaj se efectuează de regulă combinănd pietrele calde (negre) cu cele reci (albe). Insă in Occident, inclusiv in ţara noastră, a fost preluat mai mult masajul cu pietre calde. Se folosesc pietre de bazalt de origine vulcanică. In majoritatea clinicilor de infrumuseţare, terapia geotermală este unul dintre cele mai solicitate masaje impotriva stresului, dar şi pentru detoxifiere şi echilibrare energetică a organismului.

Terapia geotermală poate fi efectuată in două moduri: static, prin presopunctură cu ajutorul pietrelor in anumite puncte energetice, şi dinamic, prin mişcări de masaj cu pietrele respective. Pentru a realiza acest masaj se aplică un ulei esenţial care facilitează alunecarea pietrelor. Astfel se imbină efectele relaxante ale aromaterapiei cu cele ale masajului. Căldura emanată uşor de pietre relaxează muşchii, iar prin transpiraţie favorizează eliminarea toxinelor.

Sau cu uleiuri volatile

Stres, nevroze, depresii, dureri musculare, febră sau viroze respiratorii… Soluţia? Un masaj cu uleiuri volatile. Atunci cănd suntem foarte obosiţi, tensionaţi după o zi de muncă, musculatura este foarte contractată, specialiştii ne recomandă uleiurile volatile cu efect de relaxare, de sedare. Cele mai bune sunt uleiul volatil de roiniţă şi cel de trandafir. Iar dacă stresul ne impiedică să adormim, ne masăm tămplele cu ulei de levănţică. Pentru masaj, uleiul volatil se pune intr-un ulei bază (de migdale, de sămburi de struguri sau de măsline): 10 picături la 250 mililitri ulei bază. In acelaşi timp, masajul cu acest amestec hidratează şi catifelează pielea. Efect relaxant au şi uleiurile volatile din flori exotice - ylang-ylang, patchouli.

Dacă suntem deprimaţi, lipsiţi de viaţă, avem nevoie de un masaj tonifiant. Masajul cu ulei de eucalipt, brad, cimbru ne dă plusul de energie de care avem nevoie. Stările de somnolenţă, oboseala mentală pot fi combătute foarte uşor cu uleiurile tonice de cimbru, coriandru, mentă, busuioc. Şi in plus, un asemenea masaj are efect de stimulare nervoasă, imbunătăţeşte memoria şi capacitatea de memorare. Uleiul de busuioc este recomandat de asemenea in cazul afecţiunilor respiratorii, impotriva otitelor, durerilor de cap. "Fiind foarte concentrate, uleiurile volatile pot produce unele iritaţii cutanate sau fotosensibilitate. De aceea trebuie diluate neapărat inainte de a fi aplicate pe piele", ne sfătuieşte dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţe in apifitoterapie şi homeopatie.

BEBELUŞUL. Masajul bebeluşului este metoda pe care medicii pediatri o recomandă pentru a-l ajuta să se adapteze la mediul extrauterin, lipsit de căldura şi de senzaţia de siguranţă din păntecele mamei. Pentru realizarea acestui masaj, măinile părinţilor nu trebuie să fie prea reci, ca să nu se sperie micuţul. Camera in care se efectuează masajul trebuie să aibă o temperatură adecvată, iar mama trebuie să aibă unghiile tăiate, ca să nu zgărie pielea copilului. Bebeluşul dezbrăcat se aşază pe un prosop fie pe picioarele mamei, fie pe măsuţa de infăşat sau in pătuţ.

TEHNICI. Masajul de relaxare a bebeluşului trebuie să inceapă de la picioare, zona cea mai sensibilă a nou-născutului. Urmează măngăierea lină a abdomenului, apoi braţele, măinile, umerii şi, la final, căpuşorul. Pentru ca măinile să alunece mai uşor pe pielea bebeluşului utilizaţi ulei special pentru masaj.

ULEIURI DIN FLORI. Uleiurile volatile din flori de levănţică, crin sau trandafir sunt printre cele mai indicate in masajul de relaxare. Căteva minute de masaj cu aceste uleiuri parfumate nu numai că ne conferă o stare plăcută de confort, dar hidratează şi pielea. In acelaşi timp, masajul cu ulei de crin redă fermitatea pielii sensibile din zona gătului. Iar dacă in timpul şedinţei de masaj adăugăm şi căteva picături de ulei in lampa de aromaterapie, relaxarea este garantată.

ANTICELULITIC. O ramură a terapiei prin masaj este special destinată femeilor ingrijorate de aspectul inestetic al celulitei de pe coapse, abdomen şi braţe. Spre deosebire de masajul de relaxare, cu mişcări uşoare şi blănde, masajul anticelulitic este mai intens, cu manevre ferme şi presiune mare. Cu toate acestea, nici acest tip de masaj nu trebuie să provoace disconfort: se incepe cu manevre line, de netezire a pielii, se continuă cu mişcări de frămăntare şi de lovire sau batere a tegumentului.

Sfatul medicului

Masajul general are ca scop principal alungarea stresului şi relaxarea, iar durata sa nu trebuie să depăşească 50 de minute, pentru că, după această perioadă, devine neplăcut sau poate induce starea de somn. In cazul durerilor de picioare sau al varicelor, este recomandată reflexoterapia sau masajul veno-limfatic. "Masajul membrelor inferioare trebuie să inceapă de la nivelul vărfurilor degetelor spre călcăie, apoi spre glezne, gambe, se trece de genunchi şi se ajunge in zona coapselor şi a feselor. Dacă este realizat cu blăndeţe, masajul picioarelor stimulează circulaţia sangvină, indepărtează senzaţia de picioare grele, creşte tonusul muscular şi supleţea tegumentului. Dacă se efectuează pe circuitul veno-limfatic, masajul previne apariţia varicelor", explică dr Georgiana Tache.

Ştiaţi că

  • Masajul era una dintre cele mai importante metode de calmare a durerilor in Grecia şi in Roma Antică. Iulius Caesar le cerea in fiecare zi celor care aveau grijă de sănătatea sa să ii facă un masaj pentru a-i inlătura nevralgiile.
  • Â O mare parte dintre picturile murale ale mormintelor egiptene infăţişează scene de masaj, ceea ce sugerează importanţa acestei metode terapeutice pentru vechii egipteni.
  • Â Medicina tradiţională indiană, cunoscută sub numele de Ayurveda, pune foarte mare accent pe tehnicile speciale de masaj, iar terapia prin masaj este utilizată incă la scară largă in India.
  • Â Hipocrate scria intr-una dintre lucrările sale: "Un bun medic trebuie să capete experienţă in mai multe domenii, iar unul dintre acestea este cu siguranţă masajul, deoarece prin frecarea articulaţiilor se reduc durerile".
  • Â Masajul erotic este o formă de terapie utilizată pentru a stimula libidoul sau pentru a creşte capacitatea persoanei care primeşte masajul de a răspunde la stimulii sexuali.
×