x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapie alternativa - Mirosul florilor este izvor de buna dispozitie si tinerete

Terapie alternativa - Mirosul florilor este izvor de buna dispozitie si tinerete

de Georgeta Licsandru    |    23 Iun 2005   •   00:00

Mirosurile au o structura chimica complexa, avand capacitatea de a ne imbunatati starea de spirit, dar si sanatatea.

Mirosurile au o structura chimica complexa, avand capacitatea de a ne imbunatati starea de spirit, dar si sanatatea.
Cercetatorii americani Linda Back si Richard Axel au primit Premiul Nobel in 2004 pentru lucrarea "Cum distinge organismul uman un miros de altul si unde se petrece aceste lucru". Cei doi cercetatori au aratat ca prin intermediul mirosului ajung la creier 2% din informatiile despre ceea ce ne inconjoara. Ei sustin de asemenea ca mirosul de lamaie stimuleaza activitatea cerebrala, iar levantica poate creste capacitatea de munca. Starea de spirit poate fi imbunatatita daca ne gasim intr-un loc unde miroase a menta, muscata, trandafir, crini sau iasomie. Daca nu aveti pofta de mancare, mirosul de paine proaspata, de vanilie va pot fi de mare ajutor. Pe langa efectul stimulant pe care il are cafeaua bauta dimineata, mirosul cafelei aburinde ne poate reda pofta de mancare. Alergiile de sezon sunt un semn ca sistemul imunitar este afectat. Pentru intarirea sistemului imunitar se pot folosi esentele aromatice de pin sau de eucalipt. Musetelul este o planta cu proprietati antibacteriene cunoscute, mirosul lui distrugand microbii din aerul inconjurator.

AROMATERAPIA. Uleiurile eterice folosite in aromaterapie sunt un amestec de substante cu proprietati antioxidante. Astfel, folosirea uleiurilor eterice incetineste procesul de imbatranire, participa la regenerarea unor tesuturi si distruge radicalii liberi care provoaca bolile neurodegenerative. Studiul americanilor a aratat ca uleiurile eterice sunt alcatuite din molecule care patrund prin membrana celulelor odata ajunse in organism. O parte a acestor substante volatile ajunge in sange si participa la procesele metabolice. Un exemplu in acest sens este mirosul de pin. Plimbarea printre pini le face bine bolnavilor de plamani, mirosul acestor arbori omorand bacteriile si refacand structura celulelor afectate de boala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă mirosul