x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapie - Sportul le face bine copiilor care sufera de boli cronice

Terapie - Sportul le face bine copiilor care sufera de boli cronice

13 Aug 2004   •   00:00

Exercitiile fizice bine adaptate redau buna dispozitie si cresc toleranta la efort a copiilor care sufera de unele boli cronice, precum epilepsia, astmul, diabetul, dar mai ales obezitatea, sustin autorii unui studiu publicat in revista elvetiana Medecine et Hygiene (Medicina si Igiena).

ACTIVITATI FIZICE. Pentru copiii care sufera de epilepsie, activitatea fizica si cea psihica reduc aparitiile crizelor, deoarece micutii invata prin sport sa devina mai vigilenti. De fapt, atunci cand atentia copilului este treaza se produce un fel de inhibare a crizelor, arata studiul realizat de patru medici din Lausanne si Geneva. Mentinerea unei activitati fizice regulate diminueaza frecventa respiratorie a copiilor astmatici, care fac exercitii special adaptate afectiunii de care sufera. Pentru diabetul de tip 1 - o patologie care nu este asociata excesului de greutate - este recomandat efortul fizic moderat si efectuat sub indrumarea unui specialist. Specialistii spun ca efortul stimuleaza sensibilitatea la insulina si reduce nivelul glicemiei pe termen scurt. La copiii obezi, practicarea unui sport nu numai ca este posibila, ci devine obligatorie si necesara, semnaleaza medicii, care reamintesc faptul ca un copil cu probleme de greutate poate pierde 2,5 kilograme pe an daca petrece o ora mai putin in fata televizorului.

AVERTISMENT. Cei patru medici elvetieni avertizeaza ca este obligatoriu ca exercitiile fizice sa fie practicate in mod regulat, intr-un cadru organizat, sub indrumarea specialistilor si sa fie adaptate nevoilor copilului. Printre cele mai potrivite activitati fizice se numara jocurile colective, inotul moderat, exercitiile pentru tonifierea musculaturii sau activitatile artistice care fac parte din asa-numita terapie prin arta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă