x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tigarile lights, in boxa acuzatilor

Tigarile lights, in boxa acuzatilor

29 Mar 2006   •   00:00

A fuma tigari lights te prote-jeaza la fel de mult ca si cand optezi sa te arunci de la etajul 29, si nu de la etajul 31.

A fuma tigari lights te protejeaza la fel de mult ca si cand optezi sa te arunci de la etajul 29, si nu de la etajul 31. In peste 30 de ani de cand sunt pe piata produse din tutun "lights" (usoare) nu s-a putut dovedi ca ofera vreo protectie pentru sanatate.

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la tutun din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", spune ca, paradoxal, fumatorul de lights este o persoana preocupata de sanatate. Consumul acestor produse ii amageste insa constiinta, oferindu-i senzatia ca se protejeaza pe el si anturajul. E doar o amagire. Riscurile de imbolnavire nu scad, iar dependenta de drog se mentine. Singura protectie reala este renuntarea la tutun.

Argumente contra fumatului

Tigarile "lights", "mild", "low-tar", "full-flavor", "slim", usoare, cu filtre speciale, mentolate, cu arome, fara aditivi, pipa, trabucul, narghileaua, tutunul de mestecat ori supt, tigara de foi, toate sunt produse ce aduc boli si moarte prematura!

Pentru ca, spre deosebire de alte produse "lights", tigarile contin nicotina – drogul ce induce dependenta fizica si, prin aceasta, intretine dependenta psiho-socio-comportamentala. Asadar, nu ai nici o sansa sa redevii nefumator, daca "treci" pe tigari "usoare"!

Pentru ca omul nu este masina ce "trage" din tigara dupa cum ai setat-o, ci isi adapteaza modul de a fuma astfel incat sa-si administreze doza cu care si-a obisnuit neuronii – fumatul compensator.

Pentru ca ii imbolnavesc pe cei din jur la fel de mult – daca nu chiar mai mult – ca si tigarile "normale".

Orice tutun ucide

Tigara "safe", "mai sigura", este cheia succesului industriei tutunului. Dar specialistii atrag atentia ca orice forma de tutun ucide! Tigarile "lights", "ultra-lights", "mild" etc. au fost concepute pentru a crea iluzia unei nocivitati mai reduse, prin introducerea de diverse substante care modifica proprietatile fumului de tigara, fumatorii percepandu-l ca fiind mai usor de tolerat.

In realitate, lucrurile se petrec astfel. Fumatorul trebuie sa-si administreze doza de drog (de nicotina) cu care si-a obisnuit creierul. Daca foloseste tigari cu concentratie mai mica de nicotina, atunci fie fumeaza mai multe tigari – si isi introduce mai mult tar in organism, fie inhaleaza fumul mai adanc in plamani – si iarasi isi introduce mai mult si mai profund substantele letale din fumul tigarii. In ambele cazuri, concentratia de monoxid de carbon din sange creste considerabil, in dauna oxigenului.

Fiind indepartata senzatia neplacuta pe care o simt unii fumatori atunci cand "trag in piept", consumatorul de produse lights inhaleaza fara nici o restrictie fumul – ba chiar ii place mai mult! Insa mai este o consecinta a consumului de tigari "usoare": scade dorinta de a incerca sa renunte la fumat. Fumatorul de lights isi amageste constiinta (dar si anturajul!) ca totusi face ceva pentru sanatatea lui, ca nu este atat de inconstient, indiferent, insensibil. Si astfel isi scade considerabil sansele de a deveni nefumator – singura cale eficienta de a diminua impactul pe care fumatul il are asupra sanatatii proprii si a celor din jur.

Prevalenta cancerului la femei a crescut in toate tarile, in paralel cu cresterea prevalentei fumatului, femeile fiind cu precadere consumatoare de tigari lights.

Mentolate sau aromate

Mentolul introdus in tigari contribuie, datorita gustului si efectului anestezic, la crearea senzatiei de lejeritate, usurinta, racoare la inhalarea fumului. "Parca nu simti nimic", spun unii fumatori. In plus, fumatorii au impresia ca o parte din mirosul neplacut este indepartat. Din nefericire, situatia este chiar mai periculoasa decat in cazul tigarilor lights. Prin incalzire, mentolul se transforma in compusi cancerigeni pe care persoana ii inhaleaza mai adanc, mai cu putere, crescand considerabil riscurile de cancer. Anturajul este expus si mai mult fumului, deoarece fumatorul considera ca "nu mai e chiar atat de urat mirositor sau de periculos".

Intarziind momentul abandonarii fumatului, consumatorii de tigari mentolate isi cresc riscul unei boli provocate de tutun, acesta fiind proportional cu durata expunerii.

In cazul tigarilor aromate, introducerea diverselor arome – ciocolata, cirese, zahar etc. – nu numai ca le face mai usor de inhalat, insa, prin asociere cu produsele naturale, contribuie la crearea perceptiei ca "nu sunt chiar atat de rele; au gust de cirese, ce poate fi rau?!". In realitate, aditivii nu fac decat sa creasca lista substantelor toxice. Mai mult, ele sunt destinate cu precadere copiilor si tinerilor, facilitand initierea tabagismului.

Filtrele

O alta tactica practicata de industria tutunului este cea a crearii de gauri in filtrul tigarilor. Continutul in tar si nicotina al acestor tigari apare mai mic decat in realitate, deoarece o parte din fumul produs prin arderea tigarii este diluat de aerul ce patrunde prin orificii. Omul insa isi adapteaza obiceiul de a fuma astfel incat sa-si ia doza de drog. De exemplu, tine tigara mai aproape de capatul cu filtru, acoperind cu mana orificiile, astfel incat acestea devin nefunctionale. Sau, pe masura ce fumeaza, filtrul se acopera de saliva, blocand orificiile. Rezultatul este cresterea de pana la 12 ori a cantitatii de tar inhalata.

TRABUCUL. Promovat de-a lungul timpului in diverse filme, iar acum in Romania de unele persoane publice prezente frecvent la televizor, fumatul trabucului se asociaza cu ideea unui mod de viata luxos, nonsalant, "de bon ton". Unii fumatori de trabuc chiar afirma ca, "in fond, trabucul este mai bun decat tigara pentru ca nu are hartie, lipici, aditivi etc." Uita – sau mai curand nu stiu – ca un trabuc poate contine tot atat de mult tutun cat 20 de tigari.

CANCER. Riscul de a suferi un cancer al gurii sau faringelui este de 7,9 ori mai mare la consumatorii de trabuc comparativ cu nefumatorii, iar daca un barbat fumeaza peste cinci trabuce zilnic, riscul este de 16 ori mai mare. Chiar si neaprins, trabucul este nociv! Doar tinand un trabuc intre dinti, nicotina si alti compusi toxici se absorb la nivelul cavitatii bucale. Ei se dizolva in saliva, afectand cavitatea bucala. Prin urmare, spune dr. Magdalena Ciobanu, utilizatorii de trabuc sau nu stiu ce fac, sau cred ca formele de cancer al gurii, faringelui ori al esofagului sunt de preferat celui pulmonar!

Stiri

ESTIMARE. Numarul fracturilor de sold ar putea sa se tripleze in lume pana in 2050, ajungand de la 1,7 milioane la 6,3 milioane, potrivit revistei medicale britanice The Lancet. Aceste fracturi, favorizate de fragilitatea oaselor sau de osteoporoza, afecteaza in principal femeile dupa menopauza. Fracturile de sold se soldeaza deseori cu spitalizari indelungate, handicap si chiar deces. In prezent, numarul acestor fracturi este in continua crestere, au estimat australianul Philip Sambrook si britanicul Cyrus Cooper.

EFECT. Antidepresivele nu duc lipsa de efecte secundare si s-a descoperit inca unul. Numai ca acesta este pozitiv. Antidepresivele care stimuleaza actiunea serotoninei pot inhiba cresterea tumorilor la nivelul colonului. Cresterea nivelului de serotonina din creier influenteaza buna dispozitie, dar aceasta molecula are receptori si in alte parti ale corpului, mai ales in colon. La nivelul acestuia, antidepresivele reduc cu 30% riscul de tumori canceroase, conform unui studiu realizat in Canada timp de 20 de ani.

RISCURI. Persoanele care conduc frecvent in timp ce le este somn au un risc triplu de a suferi un accident de circulatie, potrivit unui studiu francez publicat in revista British Medical Journal. "Majoritatea soferilor incearca sa lupte cu somnul la volan, dar, spre binele lor, trebuie sa aleaga intre condus si dormit", recomanda autorii studiului. Ei mai atrag atentia asupra faptului ca somnolenta la volan este deseori asociata cu administrarea unor medicamente psihotrope (somnifere) si consumul de alcool.
×
Subiecte în articol: tigari tutun lights sanatatea adultului