Apropo de muzicoterapie, cum ar arata o reteta scrisa de medicii care recomanda tratament prin muzica? "Inainte de micul dejun, nitel Chopin, in pauza de pranz, doua piese de Bach, dupa cina, Handel, iar in caz de nervi sariti din tatani, 10 minute de Vivaldi."
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU
Bineinteles ca ne-am jucat cu condeiul, in realitate, profesorul doctor Ioan Bradu Iamandescu spune ca se imprima unele casete audio cu diverse pasaje din piesele muzicale declarate de specialisti eficiente asupra functionarii organismului. De exemplu, zglobiul Rossini a compus si piese pentru coarde care produc linistirea sistemului nervos. Specialistii au tras concluzia ca muzica baroca a lui Bach, Handel, Vivaldi, Corelli pune in vibratie ariile de neuroni implicate in invatare si memorare, ajungandu-se chiar spre 18-20 de cicli pe secunda, parametrii specifici geniilor. Bineinteles ca, daca constitutia, stofa creierului unui om sunt modeste, nu poti sa faci din el un geniu punandu-i muzica potrivita.
Sprijinirea procesului de invatare ar urma succesiunea recomandata de profesorul Iamandescu, cel ce a scris cartea "Muzicoterapia receptiva": la inceputul studiului e bine sa se puna putina muzica usoara, mai ritmata, apoi muzica usoara mai lenta, cand invatatura este in toi e indicat sa se asculte muzica baroca de Handel, Vivaldi, apoi piese de Mozart, iar cand se face pauza pentru odihna, casetofonul e bine sa transmita piese de Beethowen, Wagner, mai dinamice. Dar totul depinde de structura psihologica a omului respectiv, in functie de caracteristicile lui se alege muzica potrivita. Caracterele timide prefera Schubert, oamenii care au alternante de dinamism si visare agreeaza piesele de Schuman. Indivizii realizati, pragmatici, cu un tel bine definit in viata prefera Beethoven. Dupa cum celor ce sufera de crize de ulcer este bine sa li se puna la casetofon fragmente din "Mica serenada" de Mozart, pasaje care trebuie insa sa alterneze si cu alte creatii muzicale.
Citește pe Antena3.ro