x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţineţi sub control prediabetul

Ţineţi sub control prediabetul

de Gina Matei    |    02 Mai 2011   •   13:12
Ţineţi sub control prediabetul
Sursa foto: /Thinkstock

163312-04-17-sante-23.jpgDespre prediabet s-ar putea spune că este starea premergătoare apariţiei diabetului. Afirmaţia este însă parţial adevărată, pentru că există cazuri în care prediabetul nu este urmat neapărat de un diabet. Într-adevăr, cazurile în care prediabetul devine diabet sunt puţine şi depind de voinţa pacientului, dar şi de măsurile pe care le adoptă acesta. Cauzele dar şi măsurile de prevenire ni le dezvăluie doctor Simona Carniciu, medic doctorand diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul „N.C. Paulescu”.

 

Se depistează doar prin analiză
Diagnosticul de prediabet se pune atunci când valoarea glicemiei este între 100-120 mg/100 ml de sânge. În cazul în care, în urma analizei a rezultat această valoare a glicemiei, nu trebuie neapărat să vă îngrijoraţi. „Există situaţii în care pacientul poate să aibă această valoare a glicemiei dimineaţa, deoarece, în seara precedentă, a mâncat mai multe dulciuri”, spune specialistul nostru. Tocmai de aceea este indicat ca, după ce s-a efectuat analiza, să se facă şi un test pentru a se depista toleranţa la glucoză. Testul este necesar deoarece în prediabet apare o alte­rare a toleranţei la glucoză. Abia apoi medicul poate stabili cu exactitate dacă este vorba despre un prediabet.

O altă măsură importantă care trebuie adoptată este prezentarea la medic anual, pentru analize. Dacă aţi fost deja diagnosticat cu prediabet, sunteţi sfătuit să repetaţi analiza glicemiei o dată la 3-6 luni.

 

Obezitatea
Din păcate, ereditatea este prima cauză a prediabetului, cauză asupra căreia nu se mai poate interveni. O altă cauză este reprezentată de vârstă, mai predispuse fiind persoanele care au peste 45 de ani. De asemenea, femeile care au urmat o terapie îndelungată cu anticon­cep­ţionale, cele care suferă de ovare polichistice şi cele care au născut copii cu greutate mare, peste 4 kg, au un risc mai mare de a avea prediabet. La fel de expuse sunt şi persoanele hipertensive (au tensiunea arterială mai mare de 130/90 mm Hg), dar şi cele care au nivelul trigliceridelor peste 200 mg/100 ml de sânge. Însă, un factor de temut este obezitatea, deoarece kilogramele în plus duc la scăderea sensibilităţii la insulină.

Mai periculoasă decât obezitatea este doar obezitatea asociată cu factorul genetic şi un stil de viaţă sedentar. O posibilă cauză, spune doctor Simona Carniciu, poate fi şi fumatul. Nu există dovezi clare în acest sens, dar se fac studii pentru a confirma sau infirma această ipoteză.

 

Sportul alungă boala
Specialistul nostru avertizează că prediabetul nu este însoţit de sim­ptome. „Oricine poate să aibă prediabet fără să ştie. Dar atunci când este diagnosticat, pacientul trebuie să devină responsabil. În tratarea prediabetului, mişcarea este aurul, dieta argintul, iar medicamentul bronzul”, îl citează specialistul nostru pe profesorul doctor Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului „N.C. Paulescu”.
Prin mişcare se elimină obezitatea şi se creşte nivelul colesterolului bun. „Nu aveţi voie să folosiţi scuza cu timpul scurt şi banii insuficienţi. Mişcare nu înseamnă neapărat mersul la sala de fitness. Sunt suficiente 30 de minute de mers pe zi, într-un ritm accelerat.”

 

Cu dietă, fără medicamente
Chiar dacă aţi spus nu sedentarismului, nu este suficient. Trebuie să treceţi la următoarea măsură: dieta corespun­ză­toare. În primul rând, asiguraţi-vă că nu omiteţi niciuna dintre cele trei mese principale ale zilei. Mesele regulate au capacitatea de a elibera cantitatea normală de insulină. În ceea ce priveşte alimentaţia, moderaţia este cuvântul de ordine. La micul dejun, alegeţi cereale integrale, asociate cu fructe, sau orez cu lapte. La prânz, meniul trebuie să fie un mixt de proteine, glucide şi lipide. Puteţi mânca o supă de legume, iar la felul doi aproape orice mâncare. Este important însă ca legumele să fie preparate la abur, iar uleiul de floarea-soarelui să fie înlocuit cu ulei de măsline extravirgin.

Carnea nu trebuie exclusă din dieta persoanei cu prediabet, dar este recomandată carnea slabă de peşte, de pui (este preferat cel de ţară), de vită, de oaie, dar nu foarte grasă. Se acceptă chiar şi carne de porc, dar nu mai des de o dată la două săptămâni. Se va alege carnea mai slabă de porc care se prepară la cuptor sau pe grătar, în niciun caz prăjită. La cină, un iaurt este suficient şi oferă senzaţia de saţietate. Trebuie evitate glucidele, care se acumulează rapid în organism. „În ge­neral, seara, majoritatea persoanelor se aşază în pat pentru culcare imediat după ce mănâncă. În acest fel, dacă au mâncat glucide, acestea se acumulează rapid în organism. Acest lucru favorizează apariţia obezităţii”, spune doctor Simona Carniciu.

Seara puteţi opta şi pentru peşte cu salată şi fructe, dar nu dintre cele foarte dulci. Specialistul nostru le pro­pune celor care au o stare avansată de toleranţă la glucoză ca între cele trei mese principale ale zilei să intercaleze şi două gustări. Acest lucru face ca insulina din organism să fie păstrată la un nivel optim.
Prin urmare, adoptaţi un stil de viaţă sănătos, nu vă amăgiţi că lucrurile se remediază cu medicamente. „Medicamentele se prescriu doar în cazul diabetului”, precizează doctor Simona Carniciu.

 

Sfatul medicului
„În tratarea prediabetului, mişcarea este aurul, dieta argintul, iar medicamentul bronzul”, consideră profesorul doctor Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului „N.C. Paulescu”.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei