x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tot ce trebuie să ştiţi despre epidemia de diaree hemoragică şi bacteria ucigaşă.

Tot ce trebuie să ştiţi despre epidemia de diaree hemoragică şi bacteria ucigaşă.

de Marina Constantinoiu    |    02 Iun 2011   •   13:36

Cazurile de diaree hemoragica, inregistrate initial in Germania, aparute ulterior in alte state, se inmultesc in Europa, dar intrebari fundamentale referitoare la aceasta epidemie raman in picioare. Care este, de fapt, bacteria in cazua? Cum se manifesta maladia? Cum se transmite ea la om? Ce masuri de precautie trebuie luate? Iata cateva intrebari la care se straduieste sa raspunda agentia France Presse.

Care este bacteria vinovata de aceste intoxicatii alimentare?

Epidemia care s-a declansat in Germania este provocata de o infectie cu Escherichia coli (E. Coli, cunoscuta si drept colibacil) entero-hemoragica (EHEC) de un tip foarte rar (E.coli 0104:H4), care produce verotoxine si poate provoca hemoragii intestinale.

Care este sursa epidemiei?

Pana in acest stadiu, sursa contaminarii nu a fost identificata oficial. Investigatiile continua (analize microbiologice, anchete de depistare a alimentelor suspectate etc). Autoritatile din Hamburg, epicentrul contaminarii, au precizat intr-o prima faza ca posibila cauza a epidemiei ar fi castravetii spanioli. Dar toate analizele realizate pana in prezent, in Germania, in Spania si in Italia, par sa scoata din joc castravetii spanioli.

Cum se manifesta maladia?

Ea se manifesta prin diaree banala sau hemoragica, in cazurile cele mai grave, dureri de cap si dureri abdominale puternice. Cea mai grava complicatie a sa, uneori mortala, este sindromul hemolitic si uremic (SHU). El poate evolua catre o anemie hemolitica (distrugerea globulelor rosii), trombopenie (scaderea sub nivelul normal a plachetelor sangvine) si o insuficienta renala acuta.

Cum se transmite ea la om?

Principalul rezervor al acestor bacterii este tubul digestiv al rumegatoarelor. Omul se contamineaza in principal prin consumul de alimente contaminate. Principalele alimente cu risc sunt produsele din carne consumate crude sau insuficient preparate (carnea tocata, de exemplu), laptele proaspat sau produsele lactate din lapte neprelucrat si vegetalele consumate crude (salatele si legumele, de exemplu).

Bacteria se poate propaga prin contact direct cu o persoana infectata, prin intermediul materiilor fecale. Transmiterea la om se poate face prin contact direct cu animalele contaminate sau cu mediul contamina cu excrementele lor.

Care este perioada de incubatie?

Incubatia este de 7-15 zile, dupa consumarea de alimente contaminate sau contacte cu animale contaminate.

Ce masuri de precautie trebuie luate?

Trebuie respectate reguli de igiena uzuale: spalarea mainilor inainte de prepararea hranei, inainte de a ne aseza la masa si dupa ce am mers la toaleta; trebuie spalate bine fructele si legumele, trebuie curatate sau fierte; trebuie spalate bine capacele si ustensilele de bucatarie care au fost folosite la curatarea fructelor si a legumelor; trebuie spalate farfuriile si suprafetele (printre care si frigiderele) inainte de a intra in contact cu alimentele. In Germania, Institutul Robert Koch, care se ocupa de supravegherea sanitara, si-a mentinut recomandarile pentru public de a nu mai consuma rosii, castraveti si salate crude.

Cate persoane au fost afectate pana acum?

Circa 2.000 de persoane au prezentat pana acum maladia in Germania, dintre care cativa cu SHU (sindrom hemolitic si uremic), dar au fost semnalate cazuri si in alte tari din Europa si chiar in Statele Unite, la pacienti care, se pare, au avut o legatura cu Germania. Bilantul total al epidemiei era joi la pranz de 18 morti (17 in Germania si unul in Suedia).

×
Subiecte în articol: epidemie bacterie e.coli diaree hemoragica