Traficul rutier creste riscul crizelor cardiace. Atat pentru conducatorii auto, cat si pentru pietonii predispusi unor afectiuni cardiace, traficul rutier este un factor de risc in aparitia infarctului de cord. Suntem expusi acestui pericol cand conducem un autoturism sau o motocicleta, cand calatorim cu mijloacele de transport in comun, cand mergem pe bicicleta sau cand mergem pe jos.
STELUTA INDREI
|
ATENTIE! Poluarea aerului proprie marilor orase este un alt factor de risc pentru bolnavii de inima |
FACTOR DE RISC. Oamenii de stiinta de la Institutul de Epidemiologie si Economie a Sanatatii din München au publicat concluziile unui studiu in New England Journal of Medicine dupa doi ani de cercetari efectuate pe un grup de 600 de pacienti care au suferit un infarct. Cercetatorii i-au intervievat pe subiecti cu privire la activitatile pe care le-au avut in ultimele patru zile dinaintea infarctului. Au fost intrebati despre cate ore au fost expusi traficului rutier in masina, transport in comun, pe bicicleta, motocicleta etc. Rezultatele demonstreaza ca pacientii cu probleme cardiace sunt expusi unui risc de patru ori mai mare de a suferi un infarct din cauza traficului rutier. Cei mai afectati sunt barbatii cu varste peste 55 de ani, dar nici femeile nu fac exceptie.
POLUARE. Daca stresul, sedentarismul, fumatul sau obezitatea au fost deja incriminate in producerea infarctelor, iata ca si poluarea aerului poate fi adaugata pe "lista neagra" a factorilor de risc pentru cardiaci. De aceea, autorii studiului trag un semnal de alarma cu privire la reducerea traficului rutier in marile aglomeratii urbane.