Frunzele de afin contin o substanta numita mirtilina, supranumita si insulina vegetala, "printre cele mai eficace adjuvante antidiabetice din farmacia naturii", ne precizeaza doctorul in farmacie Ovidiu Bujor.
De asemenea, de la acest arbust extrem de valoroase sunt fructele. Afinele uscate sau proaspete sunt bogate in taninuri, acizi organici si substante antibacteriene. Datorita acestor principii, afinele au indicatie in fitoterapia enterocolitelor, in dizenterie si colibaciloza, afectiuni cu frecventa mai mare in sezonul cald atat la adult, cat si la copil.Prin actiunea complexa a taninurilor este stopata proliferarea colibacilor, microorganisme raspunzatoare de diareea de fermentatie. In numeroase cazuri de acest tip de diaree, actiunea pozitiva a afinelor se observa chiar de la prima zi de la consumul fructelor.
Afinele sunt indicate in hemoragiile cauzate de fragilitatea peretilor vasculari, de tulburari circulatorii (varice, arterite, sechele de flebita, afectiuni coronariene, sechele de infarct), ne spune doctorul in farmacie Ovidiu Bujor.
In uzul extern, gargarele cu infuzie din afine uscate dau rezultate bune in cazuri de faringite, stomatite, afte, candidoze bucale. Decoctul sau produsul obtinut prin macerarea afinelor in alcool este recomandat in tratamentul antihemoroidal, de combatere a eczemelor si in vindecarea ranilor sangerande.