x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratamente naturiste - "Insulina vegetala" din frunzele de afin

Tratamente naturiste - "Insulina vegetala" din frunzele de afin

22 Iul 2004   •   00:00

Frunzele de afin contin o substanta numita mirtilina, supranumita si insulina vegetala, "printre cele mai eficace adjuvante antidiabetice din farmacia naturii", ne precizeaza doctorul in farmacie Ovidiu Bujor.

De asemenea, de la acest arbust extrem de valoroase sunt fructele. Afinele uscate sau proaspete sunt bogate in taninuri, acizi organici si substante antibacteriene. Datorita acestor principii, afinele au indicatie in fitoterapia enterocolitelor, in dizenterie si colibaciloza, afectiuni cu frecventa mai mare in sezonul cald atat la adult, cat si la copil.

Prin actiunea complexa a taninurilor este stopata proliferarea colibacilor, microorganisme raspunzatoare de diareea de fermentatie. In numeroase cazuri de acest tip de diaree, actiunea pozitiva a afinelor se observa chiar de la prima zi de la consumul fructelor.

CURA DE AFINE. 300 de grame de afine proaspete sau 100 de grame de afine uscate sau macerate in alcool reprezinta un antidiareic care are de mult girul traditiei populare. In afectiunile hepatice, afinele contribuie la regenerarea celulei hepatice. Totodata, ele s-au dovedit eficiente ca antidiabetice.

Afinele sunt indicate in hemoragiile cauzate de fragilitatea peretilor vasculari, de tulburari circulatorii (varice, arterite, sechele de flebita, afectiuni coronariene, sechele de infarct), ne spune doctorul in farmacie Ovidiu Bujor.

In uzul extern, gargarele cu infuzie din afine uscate dau rezultate bune in cazuri de faringite, stomatite, afte, candidoze bucale. Decoctul sau produsul obtinut prin macerarea afinelor in alcool este recomandat in tratamentul antihemoroidal, de combatere a eczemelor si in vindecarea ranilor sangerande.

ARBUSTUL MUNTELUI

Afinul este un arbust care creste frecvent in zona montana din tara noastra. Fructele de afin contin 86% apa, 0,6% protide si aproximativ 1% acizi organici. De asemenea au in compozitie saruri de potasiu, calciu, sodiu, fier, pectine, pectoze, provitamina A, vitaminele B1 si B2, C, E. Puterea energetica a fructelor crude este de 60 de calorii, din care se asimileaza aproximativ 90%.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă