x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratamentul parodontozei – sigur şi modern

Tratamentul parodontozei – sigur şi modern

28 Mar 2011   •   18:18
Tratamentul parodontozei – sigur şi modern
Sursa foto: /Thinkstock

158613-12-17-sante-page-4-image-0001.jpgConform statisticilor, incidenţa bolii parodontale a crescut în ultimii ani, ajungând la un procent alarmant. Astfel, aproximativ 80% din populaţia globului suferă de diferite forme de afectare a parodonţiului marginal, fie sub forme uşoare (simple sângerări gingivale, gingivite), fie sub forme severe (parodontoza cu avulsia progresivă a tuturor dinţilor).

Parodontoza evoluează în timp îndelungat şi progresiv, cu simptome discrete: gingia îşi pierde culoarea roz, devenind roşu aprins, apoi se atrofiază, retrăgându-se spre baza dinţilor, iar în faze avansate, aceştia încep să se mobilizeze şi să cadă pe rând. Diagnosticată precoce, prin vizite repetate la medicul dentist, boala poate fi vindecată atunci când stadiul este incipient sau oprită în evoluţie atunci când stadiul este avansat.

Poate fi vindecată
Tratamentul este complex şi, în funcţie de momentul în care se intervine, boala poate fi vindecată complet sau numai stopată din evoluţie.

În prima etapă se impune o igienizare completă a cavităţii bucale, constând în detartraje prin periaje profesionale repetate şi duşuri bucale preparate pe bază de clorhexidină.
În etapa a doua, tratamentul poate consta în aplicaţii locale de antiinflamatoare şi antibiotice, intervenţii chirurgicale cu îndepărtarea ţesutului bolnav, adiţii osoase, tratamentul endodontic şi de imobilizare a dinţilor prin lucrări protetice realizate din metal biocompatibil, cum este ceramica pe suport de zirconiu.

În a treia etapă, când boala parodontală este într-un stadiu avansat, este recomandată extracţia tuturor dinţilor mobili şi înlocuirea acestora cu implanturi, protezarea efectuându-se în acest caz prin punţi dentare fixe sau, atunci când situaţia o cere, prin lucrări protetice mobilizabile.

Indiferent de stadiul în care vă aflaţi, nu ezitaţi să cereţi părerea medicului stomatolog. Avem soluţii prin care putem rezolva orice fel de problemă ce ţine de sănătatea danturii dumneavoastră.

SIMPTOME. Principalele simptome ale parodontozei sunt:
● inflamaţie şi sângerări gingivale la periaj;
● halenă fetidă şi gust neplăcut;
● senzaţia de tensiune la nivelul gingiilor;
● adâncirea şanţului gingival.

GENERALI ŞI LOCALI. Factorii favorizanţi ai parodontozei sunt generali şi locali. Factorii ge­nerali ţin de predispoziţia geneti­că, de boli cronice (diabet), stres, imunitate scăzută, stări biologice ca sarcina sau pubertatea. Tot ca factori generali sunt incriminaţi şi fumatul, consumul de cafea şi excesul băuturi alcoolice.
Factorii favorizanţi locali sunt:
● malpoziţii dentare;
● carii netratate;
● lucrări protetice vechi;
● igienă bucală deficitară;
● placa bacteriană şi tartrul.

Doctor Adrian Negrilă
Medic dentist, Stomatologie generală Velvet Dental Clinics

×
Subiecte în articol: parodontoza