x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratarea nodulilor la san fara radiatii

Tratarea nodulilor la san fara radiatii

05 Apr 2004   •   00:00

Termografia reprezinta o tehnica medicala noninvaziva de investigatie, care consta in inregistrarea radiatiilor in infrarosu emise de corpul uman.

Dr. Doina Popescu, medic primar specialist si membru al Societatii Romane de Termografie, afirma ca: „Metoda a trezit sperante mari inca de la inceput deoarece utilizarea sa nu dauneaza organismului si nu prezinta contraindicatii".

Termografia se efectueaza pentru diagnosticarea nodulilor si tumorilor la san. Termograful masoara de la distanta temperatura unei anumite zone a corpului uman. „Se stie ca activitatea vaselor sangvine la nivelul nodulilor si al tumorilor de san este mai crescuta decat in restul corpului, aceasta insemnand ca si temperatura este mai mare.

Astfel, termograful computerizat, fiind un aparat extrem de sensibil la variatiile de temperatura, detecteaza semnele cele mai timpurii ale tumorilor de san", ne-a declarat dr. Doina Popescu. Un alt avantaj al acestui aparat este faptul ca nu iradiaza. „In aceste conditii, termografia poate fi efectuata ori de cate ori este nevoie pe parcursul tratamentului", a adaugat dr. Popescu.

SIMPTOME. Nodulii de san apar in urma unei dereglari hormonale. „Nedepistati la timp sau netratati, acestia pot duce la aparitia cancerului mamar. Tocmai de aceea toate femeile trebuie sa faca periodic controale medicale", recomanda medicul Doina Popescu. Primul simptom al existentei nodulilor este durerea de san, dupa care apar congestia sanului si secretia mamara. Durerea de san aparuta inainte de menstruatie sau la mijlocul ciclului nu este normala. (Steluta Indrei)


Termografie versus mamografie

Termograful si mamograful sunt doua aparate care fac parte din aceeasi generatie, insa ele au roluri diferite. Statisticile arata ca, in cazul aplicarii concomitente a celor doua metode, rata de supravietuire a pacientelor cu neoplasm mamar creste cu 61%. „Prin efectuarea mamografiei se depisteaza pozitia anatomica a leziunii, iar prin efectuarea termografiei se urmareste evolutia in timp si comportamentul acesteia in urma tratamentului."

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă