x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratati rapid leziunile usoare

Tratati rapid leziunile usoare

16 Sep 2004   •   00:00

Leziunile usoare ale pielii, precum intepaturile, zgarieturile, loviturile, taieturile si arsurile superficiale trebuie tratate corespunzator imediat dupa producerea lor, pentru ca altfel exista riscul infectiei.

STELUTA INDREI

Ranile sau plagile cutanate se diferentiaza intre ele dupa mecanismul de producere, localizare, profunzime, suprafata afectata si timpul in care pacientul se adreseaza serviciilor de specialitate. Leziunile usoare ale pielii, care se produc mai ales acasa (in urma unor incidente casnice), necesita o ingrijire medicala mai simpla, dar este important ca aceasta sa se efectueze cat mai repede posibil. Daca rana nu este tratata la timp, ea se poate infecta, iar apoi necesita administrarea de antibiotice pe cale orala si tratament local mai sustinut. Tot pentru evitarea infectiei, pe ranile deschise, aflate la vedere se aplica pansamente cu rivanol.

VACCIN. Pentru zgarieturi si intepaturi (escoriatii simple) sunt necesare "dezinfectarea plagii cu antiseptice si aplicarea unei creme cu antibiotice, urmata de un produs cicatrizant. Daca v-ati ranit din cauza unui obiect metalic ruginit - un cui, de exemplu, atunci trebuie sa va adresati medicului pentru administrarea vaccinului antitenanos, in cel mult 24 de ore de la producerea incidentului. Daca v-a zgariat o pisica sau v-a muscat un caine de pe strada, de asemenea, trebuie sa mergeti la medic pentru vaccinul antirabic", recomanda medicul primar dermatolog Marcela Poenaru de la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

TAIETURI. Daca este vorba despre o taietura mai adanca, pacientul trebuie sa mearga intr-o sectie de chirurgie pentru tratament de specialitate.

LOVITURI. De obicei, contuziile pielii se soldeaza cu vanatai (echimoze). Imediat dupa ce v-ati lovit trebuie sa aplicati pe locul respectiv comprese cu apa rece sau cel mai bine gheata. Medicul Marcela Poenaru spune ca apoi se pot utiliza unguente cu flebotonice si antiinflamatorii nesteroidiene. Unele lovituri se pot agrava prin aparitia unui hematom (umflatura), care uneori se rezolva numai prin interventie chirurgicala.

ARSURI. In cazul in care ati suferit o arsura usoara in urma careia apare numai o roseata, trebuie sa aplicati local substante cicatrizante si antiseptice colorante, de genul violet de gentiana sau albastru de metil. Daca s-a format o basica (flictena), aceasta trebuie sparta de medic cu un ac steril, dupa care se aplica tratamentul recomandat de acesta.

VINDECAREA SI CICATRICILE

Leziunile usoare se vindeca in 7-10 zile, in functie de localizare, gravitate si tratament. Potrivit dr. Marcela Poenaru, la diabetici sau persoane care sufera de boli ce duc la scaderea imunitatii: ciroza, cancer, SIDA s.a. ranile se vindeca mai greu. Leziunile profunde, mai ales taieturile, in care a fost distrusa membrana bazala a pielii, lasa cicatrice inestetice. De retinut ca exista persoane care au o predispozitie de a face cicatrice vicioase. Spre exemplu, o leziune usoara se poate vindeca fara cicatrice la anumite persoane, in timp ce altele raman cu semne pe viata. Insa cu cat leziunea este tratata mai din timp, cu atat riscul de a face o cicatrice inestetica este mai mic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă