x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tulburari ale urinei si urinarii!

Tulburari ale urinei si urinarii!

de Dr Dana Tinică    |    16 Iul 2012   •   18:49
Tulburari ale urinei si urinarii!

Urina este un lichid produs de rinichi pentru curatarea organismului, prin eliminarea rezidurilor, substantelor straine sau inutilizabile. Este un lichid clar, galbui, cu miros slab si in mod normal steril. Volumul de urina eliminat intr-un interval de timp (de obicei, se masoara pentru 24 de ore) se numeste diureza si, in mod normal, este de 0,8-2 litri, dar exista situatii in care este eliminat un volum mai mare sau mai mic de urina. Actul de eliminare a urinei se numeste mictiune, ea fiind in mod normal spontana, nedureroasa, voluntara, cu o frecventa de 3-4 ori pe zi. Si legat de aceasta pot exista tulburari ca mictiune rara, dureroasa, insotita de efort, retentia de urina sau incontinenta urinara.

Poliuria semnifica eliminarea unui volum de urina mai mare decat 2 litri/24 ore. Poate aparea in conditii fiziologice, adica dupa ingestia unor cantitati mari de lichide, stres, in cazul expunerii la frig, dar este intalnita si in diferite maladii, renale sau cu alta origine. De exemplu, poliuria apare in prima faza a insuficientei renale cronice sau dupa eliminarea unui obstacol (de exemplu, un calcul) din caile urinare. In diabetul zaharat apare poliuria, care poate ajunge la 3-6 litri pe zi. Poliuria se mai poate intalni in boli endocrine ca hipertiroidism sau boala Adisson (boala produsa prin scaderea secretiei hormonale a glandei suprarenale). O mentiune speciala trebuie facuta pentru diabetul insipid, cauzat de lipsa hormonului antidiuretic, in care diureza poate ajunge la 10-30 litri/zi.

Oliguria reprezinta scaderea diurezei pana la 0,5-0,8 litri/24 ore. Daca diureza scade sub 0,3 litri se numeste anurie si semnaleaza un eveniment grav (desi uneori reversibil), adica instalarea insuficientei renale. Oliguria poate aparea in cazul unui aport scazut de lichide, dupa transpiratii excesive, varsaturi sau diaree persistente, stari febrile. Poate aparea, de asemenea, in diferite maladii renale sau in cazul existentei unui obstacol pe caile urinare, precum si in ciroza hepatica sau insuficienta cardiaca.

In mod normal, cantitatea de urina eliminata este mai mare in timpul zilei, decat noaptea. Daca insa diureza din timpul noptii o egaleaza sau depaseste pe cea din timpul zilei, fenomenul se numeste nicturie. Opsiuria semnifica eliminarea urinei la un interval mare de la momentul ingestiei de lichide (in mod normal lichidele se elimina cam in 4 ore de la ingestie) si are cauze extrarenale.

Polachiuria reprezinta cresterea frecventei mictiunilor, cu sau fara cresterea volumului urinar. Ea se intalneste in afectiuni ale vezicii urinare (infectii, calculi, tumori), prolaps uterin (,,coborarea' uterului) sau compresie vezicala (in cazul sarcinii, tumorilor ovariene sau uterine), in unele boli renale sau insuficienta renala cronica. Polachiuria nocturna, in a doua jumatate a noptii, mai ales la varstnici este caracteristica adenomului de prostata sau poate aparea, indiferent de varsta, in tuberculoza urinara.

Mictiunile rare (1-2 /24ore) apar in boli renale severe sau in insuficienta renala, dar si in afectiuni cu distensia vezicii urinare. Disuria defineste mictiunile dificile, cu efort. Dificultatea poate sa apara la inceputul mictiunii, pe tot parcursul acesteia sau numai la sfarsit. Ea se produce in cazul tumorilor prostatei, in inflamatii sau calculi vezicali, in afectiuni neurologice ale maduvei spinarii sau in inflamatii sau ingustari ale uretrei (portiunea terminala a cailor urinare, prin care urina este eliminata la exterior).

Retentia de urina inseamna incapacitatea de golire a vezicii, care poate fi completa sau incompleta (la sfarsitul urinarii ramane o cantitate de urina in vezica). Poate aparea in afectiuni ale uretrei sau vezicii urinare, in afectiuni neurologice ale maduvei spinarii, in boli ale prostatei etc. In incontinenta urinara, urina nu mai poate fi retinuta in vezica si se scurge constient sau inconstient. Apare in afectiuni neurologice ale portiunii terminale ale maduvei spinarii. Mictiunea imperioasa inseamna nevoia urgenta de a urina, imediat ce apare senzatia. Se intalneste in inflamatii ale vezicii urinare sau uretrei (infectioase sau nu), vezica hiperactiva (din cauza unor contractii involuntare ale musculaturii acesteia) sau anomalii ale uretrei (diverticuli, ingustari sau chisturi).

×