x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Turism medical

de Steluta Indrei    |    07 Sep 2005   •   00:00
Turism medical

Romania se alatura tarilor cautate pentru turismul medical. Cele mai solicitate sunt interventiile estetice.

Tunisia, Thailanda, Africa de Sud, India, Ungaria sunt destinatii atractive pentru cei care, atrasi de preturile mici, prefera sa se trateze in strainatate. Romania a primit, in 2003, 50.000 de turisti cu scopuri medicale. Potrivit AFP, citand Ministerul Sanatatii, majoritatea acestor turisti au solicitat o interventie estetica.

Calatoriile cu destinatie medicala se fac atat pentru operatii estetice si tratamente stomatologice, cat si pentru tratamente complicate in domeniul cardiologiei, oncologiei, oftalmologiei, informeaza studiul Europ Assistance, citat de AFP.

Riviera elvetiana, intre Lausanne si Montreux, este renumita de mult timp pentru clinicile sale private specializate in intinerire. Dar, mai nou, si clinici din Africa de Sud au devenit cunoscute datorita preturilor atractive. De exemplu, un lifting complet costa 4.000 de dolari in Africa de Sud, fata de 15.000 de dolari in SUA. De asemenea, Insulele Mauritius sunt cautate pentru grefele de par la preturi imbatabile.

Tunisia este specializata in implanturi mamare. Cuba, India, Thailanda, Maroc, Ungaria si Lituania sunt de asemenea destinatii medicale cautate de straini.

PRETURI. In 2003, noteaza studiul Europ Assistance, 100.000 de turisti au ales India ca destinatie medicala. Chirurgii sunt reputati, iar o operatie pe cord costa mai putin de 3.000 de euro, fata de 16.000 de euro in Europa sau 32.000 in Statele Unite. Turismul medical in India a adus deja la buget 270 de milioane de euro, putand ajunge la aproape un miliard de euro in 2012. Pacientii vin din tarile vecine si din Orientul Mijlociu, dar si din Marea Britanie sau Statele Unite.

Pe langa operatiile estetice, Tunisia ofera servicii in numeroase specializari medicale: cardiologie, chimioterapie, ginecologie, ortopedie, reumatologie. Cu cele 70 de clinici la standarde europene (2.000 de paturi) si 8.500 de medici, Tunisia a facut din sistemul sanitar o atractie turistica similara cu plajele de nisip fin.

DESTINATIE. Clinicile de lux ale turismului medical se afla totusi in tarile dezvoltate. Destinate unei clientele cu mare putere de cumparare, centrele din Statele Unite sunt in top. De exemplu, Mayo Clinic, cu sedii in Arizona, Florida, Minnesota, primeste de peste 100 de ani persoane din 150 de state ale lumii, arata studiul Europ Assistance. Personalul medical este originar din peste 65 de tari, iar serviciile sunt asigurate in peste 30 de limbi.

In Franta, Spitalul American beneficiaza de aceeasi reputatie in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale. Creata in 1906 de un grup de americani rezidenti la Paris, aceasta clinica inregistreaza peste 80.000 de pacienti anual.

DIN ANTICHITATE
Calatoriile in scopuri medicale sunt consemnate inca de la inceputurile civilizatiei moderne, arata studiul Europ Assistance. In Grecia antica, pelerinii veneau din toata regiunea Mediteranei pentru a se trata cu apele termale de la manastirea zeului-medic Asclepios. In zilele noastre, turismul medical a prins contur o data cu obiceiurile oamenilor bogati din tarile in curs de dezvoltare de a merge in statele dezvoltate pentru a-si ingriji sanatatea. Insa cea mai recenta tendinta este ca tarile sarace sa ofere servicii medicale ieftine, care atrag locuitorii tarilor dezvoltate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă