x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un fir salvator pentru sarcină

Un fir salvator pentru sarcină

18 Sep 2007   •   00:00

Multe gravide sunt in pericol de a pierde sarcina din cauza incapacităţii colului uterin de a se menţine inchis. In astfel de cazuri, sarcina poate fi salvată cu ajutorul unei tehnici chirurgicale numite serclaj.

Multe gravide sunt in pericol de a pierde sarcina din cauza incapacităţii colului uterin de a se menţine inchis. In astfel de cazuri, sarcina poate fi salvată cu ajutorul unei tehnici chirurgicale numite serclaj. Cum şi cănd se realizează această intervenţie ne explică şef de lucrări dr Dinu Albu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic "Panait Sărbu". "Serclajul este o operaţie relativ simplă care are ca scop inchiderea canalului cervical (colului uterin), pentru a permite continuarea sarcinii. Este o intervenţie de mică amploare, dar cu efecte mari asupra sarcinii. Un număr important de bebeluşi sunt aduşi pe lume datorită acestei operaţii."

Operaţie "la rece sau la cald"

Potrivit medicului Dinu Albu, serclajul constă in străngerea colului uterin cu ajutorul unui fir chirurgical. Pentru a inţelege mai bine acest lucru, medicul spune că "firul se prinde in jurul colului precum se leagă un sac la gură". Intervenţia se face sub anestezie generală de scurtă durată (10 minute). Serclajul se practică după

15-16 săptămăni de sarcină, cănd deja s-a format placenta. Medicul specialist care monitorizează sarcina este cel mai in măsură să recomande momentul ligaturării colului uterin. Serclajul se poate face "la rece", in funcţie de recomandarea medicului şi cănd nu există riscul unui avort iminent, dar şi "la cald", cănd colul este intredeschis. Evident că şansele de reuşită sunt mai mari dacă intervenţia se practică "la rece". In mod normal, firul care strănge colul uterin se scoate după a 36-a săptămănă de sarcină, cănd deja fătul este suficient de matur, iar naşterea se poate produce oricănd.

Gravidele cu serclaj trebuie insă să se prezinte de urgenţă la medic dacă se declanşează contracţii uterine pe neaşteptate. Dacă durerile nu cedează după administrarea unor medicamente şi apar săngerări, există pericolul ruperii colului uterin, pentru că firul nu cedează. In cazul in care nu se intervine rapid pentru suprimarea firului, ruperea colului poate duce la hemoragie severă.

VIAŢĂ NORMALĂ. Serclajul este o operaţie care permite majorităţii gravidelor cu probleme de col uterin să aibă o viaţă normală. Viitoarea mamă nu mai este obligată să stea in pat pentru a nu pierde sarcina. Serclajul se aplică mai ales femeilor care au mai multe experienţe de avorturi tardive sau naşteri premature nereuşite.

CAUZE. Colul uterin este un fel de sfincter care nu lasă deschisă legătura dintre uter - "leagănul" bebeluşului timp de nouă luni - Â şi vagin. Serclajul se practică in cazul in care colul uterin nu-şi mai poate indeplini rolul sfincterian şi nu mai are capacitatea de a se menţine inchis. Asta se intămplă din diverse motive: fie din cauza chiuretajelor repetate, fie din pricina unor infecţii sau anomalii locale, fie in urma unei naşteri după care colul a rămas deschis. Serclajul mai este indicat şi in scop profilactic in cazul sarcinilor obţinute prin tratamente medicale, inclusiv fertilizare in vitro.

×
Subiecte în articol: uterin sanatatea noastra serclajul colului