x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un măr pe zi ţine departe cinci tipuri de cancer

Un măr pe zi ţine departe cinci tipuri de cancer

20 Mar 2011   •   22:16

Merele au reputaţia de a ţine doctorul departe. Multe studii recente au demonstrat că un singur măr este un luptător de seamă împotriva cancerului şi poate reduce riscul dezvoltării mai multor forme ale acestei boli, inclusiv ale sânului şi pulmonare.

1. Cancerul de prostată – Cercetătorii de la Clinica Mayo au constatat că quercetina, un tip de flavonoidă conţinută de mere, poate ajuta la prevenirea şi la tratarea cancerului de prostată. Un studiu de laborator a constatat că quercetina previne sau reduce creşterea celulelor umane specifice cancerului de prostată prin blocarea acţiunii hormonilor androgeni. Quercetina ar putea fi un tratament non-hormonal pentru prevenirea sau tratarea cancerului de prostată.

2. Cancerul de sân – Un studiu realizat pe şoricei la Cornell University a demonstrat că extractul de mere proaspete încetineşte creşterea tumorilor cancerului de sân. Şoriceii au fost expuşi la un agent cancerigen care dezvoltă cancerul mamar şi hrăniţi cu echivalentul uman de la unul la şase mere, în fiecare zi, timp de 24 de săptămâni. Tumorile au evoluat la 81% în cazul subiecţilor care nu au consumat mere. În cazul şoriceilor care au consumat unul, trei sau şase mere, tumorile au fost reduse cu 17, 39 şi respectiv 44%. Practic, nu s-a constatat că animalele tratate aveau mai puţine tumori, ci că aceste tumori erau mai mici, mai puţin maligne şi s-au dezvoltat într-un ritm mai lent comparativ cu tumorile şoriceilor care nu au fost trataţi.

3. Cancerul pulmonar – În urma unor cercetări realizate la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School asupra unui lot de 125.000 americani, s-a descoperit că un măr consumat în fiecare zi reduce riscul declanşării cancerului pulmonar la nefumători cu 20%. Un studiu finlandez a confirmat aceste rezultate, iar un altul a descoperit că oamenii care mănâncă mere şi ceapă (două alimente bogate în quercetină) pot preveni cu până la 40%-50% declanşarea cancerului
pulmonar.

4. Cancerul de colon – Mai multe studii recente au descoperit o legătură între mere şi riscul de cancer colorectal. Persoanele care mănâncă un măr pe zi reduc riscul apariţiei cancerului de colon cu 35%, iar cei care mănâncă mai mult de un măr, diminuează această probabilitate cu până la 63%. În plus, rezultatele unor cercetări germane subliniază că merele pot creşte producerea unui compus numit butirat, care protejează organismul împotriva cancerului de colon.

5. Cancerul hepatic – Riscul de cancer la ficat a scăzut în cazul şoarecilor hrăniţi cu un extract din coaja merelor cu până la 57%. Chiar dacă nutrienţii în lupta cancerului conţin substanţe existente în coaja de mere, şi pulpa merelor conţine aceste substanţe în cantităţi semnificative. Un alt studiu a descoperit că tratarea celulelor specifice cancerului hepatic cu 50 miligrame (jumătate de linguriţă) de extract de mere prove­nit din merele necurăţate de coajă inhibă creş­terea celulelor canceroase ale fica­tului cu 57%. Extractul derivat din pulpa merelor scade nivelul celulelor cance­roase cu doar 40%.

×