x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un nou medicament antidiabetic

Un nou medicament antidiabetic

18 Sep 2004   •   00:00

Persoanele cu diabet zaharat la care medicatia orala nu mai tine sub control boala pot beneficia de o singura injectie de insulina glargina (Lantus) zilnic, fata de doua injectii de insulina pre-mixata, schema de tratament oferita pacientilor aflati in aceasta situatie.

MAGDA MARINCOVICI

STUDIU. La a 40-a intalnire a Asociatiei Europene de Studiu a Diabetului (EASD) au fost prezentate rezultatele studiului LAPTOP. Studiul a inclus 364 de persoane cu diabet zaharat (DZ) tip 2, al caror control glicemic a fost nesatisfacator numai sub tratament cu medicatie antidiabetica orala si nu au primit anterior insulina. Rezultatele studiului sunt edificatoare. Cu mai mult de 50%, pacientii din grupul cu noua medicatie au atins obiectivul terapeutic, fara sa prezinte episoade de hipoglicemie nocturna, comparativ cu pacientii din grupul celor tratati cu insulina pre-mixata.

EFICIENT. Profesorul doctor Hans Uwe Janka, investigatorul principal al studiului, seful Sectiei de Medicina Interna al Spitalului Central din Bremen, Germania, apreciaza: "Aceste date confirma faptul ca insulina glargina, adaugata la medicatia orala, ajuta pacientii si medicii sa restabileasca eficient si in conditii de siguranta echilibrul glicemic, in diabetul zaharat tip 2, cu semnificativ mai putine hipoglicemii decat insulina pre-mixata administrata in doua prize". "Cu o singura injectie de insulina pe zi si monitorizarea glicemiei bazale, acest regim de tratament este usor de initiat si raportul cost/beneficiu este clar in favoarea sa. Este o dovada evidenta care sprijina decizia medicului de a adauga o injectie de insulina bazala la pacientii la care medicatia orala devine ineficienta", sustine doctorul Hans Uwe Janka.

INCIDENTA

In lume sunt 194 milioane de persoane cu diabet (peste 3% din populatia totala). Se estimeaza ca in 2025 vor fi peste 333 milioane. Tipul 2 de diabet este cel mai frecvent (90% din cazuri). Diabetul este a patra cauza de mortalitate in cele mai multe tari, cu aproximativ 4 milioane de decese anual. Asia de Sud-Est este zona cu cele mai multe cazuri de diabet (aprox. 49 de milioane). In 2000, pe primele locuri la incidenta de diabet erau India (32,7 milioane), China (22,6 milioane), SUA (15,3 milioane). Pe locul 10 apare prima tara din Europa, Italia, cu 3,1 milioane bolnavi de diabet.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă milioane