x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un site pentru bolnavii de hepatita C

Un site pentru bolnavii de hepatita C

01 Oct 2004   •   00:00

De la 1 octombrie, Ziua Internationala de lupta impotriva hepatitei C, bolnavii de hepatita C si toti cei interesati de aceasta afectiune au la dispozitie un nou site: www.Hep-links.com.

Site-ul este lansat de Asociatiile de pacienti din Europa si Orientul Mijlociu si are ca scop principal informarea si lupta contra acestei boli severe.

La nivel global, anual, 3-4 milioane de bolnavi se adauga celor 170 de milioane deja diagnosticati cu aceasta boala. In tara noastra peste un mililon de persoane sunt suspecte de a fi infectate cu virusul hepatic C (VHC). Din pacate, statisticile de la noi nu reflecta cu precizie numarul real al persoanelor infectate, aspect de natura sa ingrijoreze si mai mult. Netratata, hepatita C poate duce in timp (10-15 ani) la ciroza si cancer hepatic.

70% dintre cazurile noi de hepatita C sunt toxicomani, responsabila fiind seringa folosita de mai multe persoane. De aceea, se recomanda utilizarea seringilor de unica folosinta pentru reducerea pericolului de contaminare. Nu trebuie neglijat ca lingurita, vata sau paiul pentru sorbit pot sa reprezinte o cale de transmitere a virusului. VHC mai poate fi luat in spitale, in timpul derularii unor acte medicale care presupun expunerea repetata la unele secretii continand virusul. Pentru eliminarea acestei porti de contaminare este necesara respectarea stricta a masurilor de igiena. Una dintre solutii o reprezinta generalizarea utilizarii instrumentarului medical de unica folosinta. Cele mai frecvente acte medicale care presupun pericol de contaminare cu VHC sunt: endoscopia, stomatologia, biopsia etc. VHC nu se gaseste in urina sau secretii vaginale. In schimb, a fost izolat in sperma si saliva. Specialistii avertizeaza ca transmiterea prin raport sexual a VHC nu trebuie ignorata. Riscul creste in cazul raporturilor sexuale cu persoane care au infectii genitale, leziuni ale organelor sexuale sau sunt la ciclu. Transmiterea de la mama la copil reprezinta circa 5% dintre cazuri. Se estimeaza ca VHC este transmis copilului in timpul nasterii.

Castiga teren transmiterea VHC prin instrumente insuficient sterilizate folosite la piercing, tatuaje sau acupunctura.

Specialistii din cadrul Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului sunt de parere ca intre 20% si 40% se situeaza cazurile de contaminare care nu au cunoscuta cauza. Probabil este vorba de cauze multiple, contaminarea avand loc cu mult timp in urma.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă