x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei UNIUNEA EUROPEANĂ/Speranţa de viaţă, pensia şi bolile

UNIUNEA EUROPEANĂ/Speranţa de viaţă, pensia şi bolile

22 Noi 2008   •   00:00

Bărbaţii trăiesc în medie aproximativ 68 de ani  şi femeile până la 69 de ani, fără ca sănătatea să le dea bătaie de cap, relevă un studiu publicat recent în revista britanică The Lancet, efectuat în 27 de ţări din Uniunea Europeană.



Rezultatele acestui studiu duc la concluzia că, deşi creşte speranţa de viaţă în ţările Uniunii Europene, totuşi vârsta a treia nu coincide cu o perioadă roză din punct de vedere a stării de sănătate. Astfel, doar până la vârsta de 67,7 ani şi 69 de ani, în medie, la bărbaţi şi, respectiv, la femei, problemele de sănătate sunt suportabile... Cercetătorii spun că, în condiţiile creşterii constante a speranţei de viaţă, este normal să se ia în calcul mărirea vârstei de pensionare. Dar tocmai acest obiectiv nu ar putea fi îndeplinit în unele ţări ale Uniunii Europene, "fără îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor de vârsta a treia", avertizează specialiştii.

ASISTENŢA MEDICALĂ
De asemenea, rezultatele ieşite din acest studiu fac necesare măsuri speciale privind îmbunătăţirea asistenţei medicale a vârsticilor. Datele indică Danemarca în vârful topului privind speranţa de viaţă şi starea de sănătate. Danemarca este urmată de Malta, Olanda, Marea Britanie, Italia, Franţa. Potrivit datelor pe 2007, România se plasează pe un loc codaş în privinţa speranţei de viaţă, dar şi a bolilor care se asociază cu bătrâneţea. În schimb, ţara noastră face eforturi deosebite să se alinieze limitelor de vârstă europene de pensionare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă