x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Urina multa sau putina

Urina multa sau putina

08 Sep 2004   •   00:00

Unii oameni se duc mai des la toaleta ca sa urineze, altii simt aceasta necesitate mai rar si sunt denumiti "tari in basica". In realitate, nefrologia explica modificarile volumului de urina prin date stiintifice, ceea ce face si profesorul Costica Ion, seful Clinicii de nefrologie de la Spitalul Universitar Bucuresti.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cantitatea normala de urina la un om sanatos se cifreaza la 2-2,5 litri pe zi sau ceva mai mult. Dar aceasta limita se depaseste uneori substantial si medicii numesc excesul de urina poliurie. Normal ca se urineaza cantitati mai mari cand se beau mai multe lichide. Dar cand apar edemele, adica apare apa in tesuturi, la administrarea de medicamente diuretice creste firesc cantitatea de urina. Poliuria, care poate ajunge si la 10 litri eliminati prin urinare, este uneori determinata de lipsa unui hormon produs de hipofiza si structurile ei nervoase, lipsa acestui hormon duce la diabetul insipid, caracterizat printr-o sete intensa. Se administreaza in consecinta hormonul deficitar. Alteori, unele tulburari psihice dau senzatii de sete, se beau multe lichide, implicit creste cantitatea de urina, desi rinichiul este normal. Poliuria apare si in diabetul zaharat decompensat.

Limita inferioara a cantitatii de urina este de 700-800 mililitri in 24 de ore, tot ce este sub aceasta valoare se numeste oligurie. Eliminarea substantelor toxice din organism prin intermediul urinei reclama un minimum de 500 de mililitri de urina, dar in acest caz rinichiul trebuie sa functioneze foarte bine. Insuficienta cardiaca, dar si ciroza severa conduc la oligurii drastice, adica la o cantitate mica de urina. Pericolul creste cand urina este absenta sau se elimina in cantitati foarte mici, 50-100 de mililitri. In astfel de situatii este vorba de o insuficienta renala acuta. Se intampla uneori sa se inverseze raportul dintre urina eliminata ziua si urina mai putina eliminata noaptea. Cei ce urineaza noaptea si elimina cantitati mai mici in cursul zilei pot suferi de insuficienta cardiaca sau de insuficienta renala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă urina