Nicturia – nevoia de a te trezi noaptea de mai multe ori, pentru a urina - poate avea serioase consecinţe asupra calităţii vieţii şi asupra bunăstării psihologice, este concluzia unor specialişti americani, relatează passionsante.be.
Nicturia presupune inversarea ritmului normal al urinărilor, volumul urinii nocturne ajungând să reprezinte mai mult de jumătate din volumul total eliminat în decurs de 24 ore (normal noaptea se elimină maxim 1/4 din volumul total de urină pe 24 de ore). Testele de rutină pentru nicturie includ hemoleucograma, VSH, sumarul de urină, biochimia, urocultura cu antibiogramă.
Demersul specialiştilor americani, de la Universitatea din California (San Francisco), a constat în studierea comparativă a rezultatelor cercetărilor anterioare referitoare la asocierile dintre nicturie, depresie şi anxietate. Toate priveau adulţii, iar majoritatea acestora calificau situaţia drept problematică, în cazul a mai mult de două micţiuni pe noapte.
Interacţiunea dintre nicturie şi depresie este clară, “una ar spori probabilitatea celeilalte: astfel, frecvenţa trezirilor în timpul nopţii ar avea influenţă asupra intensităţii simptomelor depresive, şi viceversa”, explică dr. Jean-Fred Warlin (Jurnal internaţional de medicină).
De fapt, se creează astfel un cerc vicios. Riscul de depresie, în această situaţie, este dublat, chiar triplat la bărbat, şi dublat la femeie, ştiindu-se că depresia favorizează la rândul său nicturia.
În opinia dr. Warlin, concluzia este importantă pentru urologi. “Ar trebui cerută şi părerea unui psihiatru, atunci când se recomandă tratamente pentru tulburări micţionale ale pacienţilor care dau semne de anxietate sau depresie”, spune el.