Vaccinul contra gripei A ar putea fi pe piaţă în luna septembrie, dar nu mai târziu de luna noiembrie. Marii producători de vaccin şi autorităţile din domeniul medical trebuie să facă faţă unei situaţii dificile: producerea şi comercializarea vaccinului contra epidemiei sezoniere de gripă, dar şi a celui contra unei pandemii, despre care OMS spune că este inevitabilă.
Potrivit unui articol publicat recent în Le Figaro, OMS ar fi contactat deja companiile Sanofi Pasteur şi Novartis pentru producerea la scară mare a vaccinului contra noii gripe cu virusul gripal A/H1N1. Food and Drug Administration şi EMEA, autoritatea americană şi respectiv europeană a medicamentului, care vor autoriza viitorul vaccin, sunt şi ele în legătură cu cele două companii. În prezent, suşa virală incriminată a fost izolată, identificată şi genomul său scanat în laboratoarele aparţinând Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Săptămânile care urmează sunt decisive. La Luxemburg, miniştrii sănătăţii ai statelor UE au fost informaţi că în luna mai este izolată tulpina, în august se dă drumul la producţia vaccinului, iar, în septembrie, acesta ar putea fi pe piaţă. Potrivit unor specialişti mai sceptici, vaccinul contra noii gripe nu ar putea fi produs mai înainte de noiembrie.
La ora actuală, marii producători de vaccin şi guvernele se află într-o dilemă: trebuie să se facă faţă unei ameninţări reale de epidemie sezonieră care ucide între 300.000 şi 500.000 de persoane anual, dar şi unei potenţiale ameninţări de pandemie umană aproape necunoscută. De asemenea, trebuie admis că, în mod cert, cererea de vaccin contra virusului A/H1N1 va fi superioară celei de vaccin sezonier, administrat în mod obişnuit. Ceea ce implică numeroase probleme de logistică, mai ales că, începând din luna iulie, se lansează şi producţia pentru vaccinul sezonier 2009-2010.
"În prezent, Institutul Cantacuzino poate produce peste două milioane de doze de vaccin antigripal, dar, dacă se impune, avem posibilitatea să înfiolăm, la nivel naţional, şapte milioane de doze. Prin Institutul Cantacuzino putem produce vaccinul în trei luni de la izolarea tulpinii la nivel internaţional. Este un atu pe care îl avem în ţară şi care lipseşte multor altor state europene", a anunţat ministrul Ion Bazac. România este una din cele opt ţări europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal.
Celelalte şapte ţări sunt Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Ungaria.
Citește pe Antena3.ro