x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinul cu intelepciune

Vaccinul cu intelepciune

de Florin Condurateanu    |    29 Dec 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
In decembrie, toata lumea face urari la toata lumea. Se vad doi oameni pe strada, isi ureaza unul altuia noroc, liniste, prosperitate, copii buni, sa castige la Loto, sa nu-i fure hotii roata de rezerva. Dar cei mai multi evalueaza importanta urarii "Sa-ti dea Dumneazeu sanatate!".
Cu adevarat, sanatatea este cel mai nepretuit lucru din viata fiecaruia dintre noi. Numai ca nu trebuie sa asteptam ca sanatatea sa ne-o dea doar Dumnezeu. Sanatatea trebuie sa ne-o daruim in primul rand noi insine. Si asta ar insemna sa ne facem vaccin cu intelepciune, sa ne impunem cumpatare in felul de a ne dirija viata.

Daca iti umpli farfuria mereu cu friptane de porc impanate zdravan cu grasime, vai si amar de vasele tale. Daca la masa presari sare fara sa estimezi consecintele, te abonezi pe viata la pilulele zilnice impotriva hipertensiunii. Daca zilnic arunci pe gat cat ai clipi paharele cu bautura, sa fii sigur ca devii clientul sectiilor de hepatologie din spitale, fiindca nu e cazna mai mare pentru ficat ca excesul de alcool. Daca te invalui in rotocoalele de fum ale tigarilor, sa nu uiti ca plamanul tau ajunge un depozit sinistru de substante cancerigene, de toxine si otravuri si arata bietul plaman ca un horn necuratat de funingine. Daca rastorni toate regulile ceasului biologic si faci din noapte zi si din zi noapte, sa nu te mire ca pentru a te fura somnul numeri oi in turme uriase si tot nu se lipeste geana de geana. Si apoi sa nu uitam ca omul a fost proiectat sa se miste, nu sa se intepeneasca pe un scaun aducand neplaceri atat inimii, cat si vaselor, dar chinuind si sistemul osos si articular. Apoi cand ii urezi unui om sa fii sanatos n-ar fi rau sa ii reamintesti ca trebuie sa bea doi litri de lichid pe zi, nu de alcool, ci chiar de apa, caci numai alimentat astfel rinichiul isi face treaba cum se cuvine. Si nu trebuie uitat ca mersul la doctor cand inca nu te doare nimic, doar pentru un control, te scuteste de razboiul cu bolile. Mai bine sa te feresti de ele inainte sa-si ia nasul la purtare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă