Vaccinurile nu numai că reprezintă cea mai bună barieră contra virusului gripei A, dar, în plus, sunt sigure, susţine doctorul Keiji Fukuda, directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Potrivit OMS, vaccinurile nu provoacă mai multe efecte secundare decât vaccinurile administrate contra gripei sezoniere. Numeroase persoane din întreaga lume s-au vaccinat şi nu am descoperit reacţii nedorite, neobişnuite, precizează doctorul Keiji Fukuda. La ora actuală, efectele gripei noi sunt mai severe, în special în Statele Unite şi Mexic. În ultimele două luni, în cele două ţări s-au înregistrat mai multe cazuri decât în primele cinci luni de la declanşarea epidemiei, mai avertizează doctorul Fukuda.
MODELUL UCRAINA
În Europa, Ucraina este cea mai "lovită" de gripa nouă. Unităţile medicale sunt suprasolicitate, accesul la tratamentele antivirale este dificil. OMS, care a trimis o echipă de specialişti în Ucraina, urmăreşte foarte atent evoluţia epidemiei. În Ucraina, statisticile indică o apropiere rapidă de 150 de decese provocate de gripa A. Obiectivul misiunii speciale a OMS în Ucraina este de a analiza amploarea epidemiei. Deocamdată, OMS consideră că în Ucraina este "un prim semnal de alertă" şi, evident, o prioritate de sănătate publică.
OMS este de părere că închiderea frontierelor sau restricţionarea călătoriilor internaţionale nu limitează transmiterea virusului. "Experienţa demonstrează că asemenea măsuri nu stopează propagarea virusului", spun oficialii OMS.
În prezent, atenţia este concentrată asupra Ucrainei şi pentru că evoluţia gripei A din această ţară ar putea ajuta să înţelegem modul de comportament al virusului în sezonul rece în emisfera nordică, în special în ţările Europei de Est.
În ţara noastră, Comitetul Central de Coordonare pentru prevenirea şi controlul gripei a recomandat limitarea activităţilor şcolare şi extraşcolare, care implică deplasarea în afara unităţilor de învăţământ, un exemplu îl reprezintă schimbul de experienţă şcolară, care implică vizite de studiu din şi în ţările învecinate: Ucraina, Bulgaria şi Moldova.
Citește pe Antena3.ro