x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vara scade nivelul colesterolului

Vara scade nivelul colesterolului

27 Mai 2004   •   00:00

Nivelul colesterolului variaza in functie de anotimp. Specialistii ne recomanda sa profitam de faptul ca vara nivelul acestuia este in scadere.

Studiile arata ca nivelul colesterolului este mai ridicat toamna si iarna, pentru ca primavara si vara sa scada. Aceasta fluctuatie a nivelului ramane misterioasa. Totusi, ultimele studii de specialitate au stabilit cateva explicatii, de care ar trebui sa tina seama persoanele cu hipercolesterolemie.

FEMEI. Variatiile colesterolului in functie de sezon sunt mai evidente la femei decat la barbati. Cercetatorii de la Centrul Medical Univesitar din Massachusetts au studiat, de-a lungul unui an, variatiile colesterolului la 517 persoane intre 20 si 70 de ani. Ei au comparat regimul alimentar, activitatea fizica, expunerea la soare, informatiile despre stilul de viata si nivelul colesterolului. La inceputul studiului, nivelul mediu al colesterolului era de 2,22 grame la litrul de sange la barbati si de 2,13 g/l la femei.

EXPLICATII. Potrivit specialistilor, explicatiile sunt multiple. Se pare ca vara facem mai multa miscare si suntem mult mai preocupati sa dam jos kilogramele suplimentare, ceea ce are un rol foarte important asupra scaderii colesterolului. Dimpotriva, iarna suntem mai sedentari si mai tentati sa mancam dezechilibrat. La acesti factori se mai adauga cel hormonal. Se stie ca expunerea la soare poate influenta secretia anumitor hormoni si, implicit, sa influenteze nivelul colesterolului. Unul dintre principalii coordonatori ai studiului de la Universitatea Massachusetts, profesorul Ira Ockene, este de parere ca schimbarile in ceea ce priveste colesterolul ar fi naturale. Cresterea colesterolului ar fi provocata de cresterea volumului sangelui, fenomen obisnuit in lunile de vara.

UTIL. Potrivit profesorului Ockene, aceste variatii sezoniere ar putea fi foarte utile pentru pacientii care se straduiesc sa tina sub control colesterolul. Astfel, respectand un regim alimentar bogat in fructe si legume proaspete si cele 30 de minute de exercitii fizice zilnic in timpul verii, cu siguranta vom intra in iarna cu un nivel mai bun al concentratiei de colesterol in sange.

PERICOL. Atunci cand este in exces in sange, colesterolul se depune pe peretii arterelor, limitand fluxul sangvin. Mult timp tacute, aceste depozite de pe artere constituie un factor de risc major de accidente cardiovasculare: infarct, angina, accident vascular cerebral.

Infarctul, inamicul numarul unu

Inima pompeaza aproximativ 5 litri de sange pe minut pentru a furniza oxigenul necesar intregului organism. Inima consuma aproape 10% din cantitatea totala de oxigen. Cand arterele coronariene sunt obturate prin depuneri de colesterol, apare pericolul asfixierii, din cauza furnizarii cantitatii suficiente de oxigen. Daca intreruperea este totala, apare infarctul miocardic cu distrugerea definitva a unei parti a muschiului cardiac privat de oxigen. Cei mai expusi infarctului sunt barbatii stresati, care au o alimentatie dezechilibrata, fumeaza peste un pachet de tigari zilnic, fac abuz de cafea si alcool si sunt sedentari.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă colesterolului