x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vasectomia - sterilizarea masculină

Vasectomia - sterilizarea masculină

de Andrada Floria    |    03 Iun 2008   •   00:00

Informaţiile despre vasectomie provenite de la televizor, din presa scrisă sau de pe internet sînt puţine şi chiar confuze. Aflăm că este o intervenţie uşoară şi eficientă de sterilizare masculină.

Informaţiile despre vasectomie provenite de la televizor, din presa scrisă sau de pe internet sînt puţine şi chiar confuze. Aflăm că este o intervenţie uşoară şi eficientă de sterilizare masculină. Dar principalul aspect care trebuie ştiut este că ­vasectomia are în primul rînd indicaţie medicală, pentru prevenirea sau tratamentul infecţiilor de la nivelul organelor sexuale masculine, subliniază dr Romeo Mărăsescu, medic primar chirurg-urolog, de la Policlinica “Şerban Vodă”.

Anatomie

În termeni medicali, prin vasectomie se înţelege rezecţie sau ligatură de canal deferent. Canalele ­deferente sînt cele care transportă ­spermatozoizii din testicule pînă la nivelul ­segmentului prostatic al uretrei. “La acest nivel, canalul deferent devine mai larg (ampula deferenţială), iar spermatozoizii se combină cu lichidul seminal provenit din cele două vezicule ­seminale care se deschid tot aici. În ­continuare, se combină şi cu lichidul prostatic şi rezultă sperma, care, pentru a ajunge la destinaţie (în uter), trebuie să parcurgă uretra masculină”, explică specialistul nostru.

Vasectomia constă în tăierea canalului deferent, extirparea unui mic segment din acest canal şi ­ligatura capetelor. Totul într-un interval de 15-20 de minute. În acest fel, spermatozoizii nu mai ajung să se combine cu lichidul seminal, iar bărbatul devine steril. “Este important de ştiut că, pe traiectul său, canalul deferent are contact direct cu epididimul ­testicular (o formaţiune anexă a testiculului), apoi cu veziculele seminale şi cu prostata”, precizează dr Mărăsescu. De aceea, canalul deferent este calea prin care se pot transmite unele afecţiuni, de regulă infecţioase şi inflamatorii, de la nivelul uretrei, ­testiculului sau al veziculelor seminale. “O infecţie apărută în uretră se poate transmite spre prostată şi veziculele seminale sau, alteori, o infecţie apărută în testicul şi epididim poate fi transmisă tot prin ­intermediul canalului deferent către prostată şi ­veziculele seminale. De cele mai multe ori, infecţiile respective au punctul de plecare de la o infecţie ­genitală cu transmitere sexuală. Dar pot fi şi infecţii cauzate de diverse intervenţii ­chirurgicale”, arată specialistul.

×
Subiecte în articol: sănătatea bărbatului